Hyppää pääsisältöön

Keimolan rataurakka

Ohjelmassa haastatellaan mm. kilpa-ajaja Timo Mäkistä, hänen kollegaansa Simo Lampista sekä Keimolan moottoristadionin toimitusjohtajaa Curt Lincolnia.

Kesäkuussa 1966 käyttöön vihitty Suomen ensimmäinen moottorirata toimi Vantaan Keimolassa vuoteen 1978.

Hankkeen keskeisimpiä rahoittajia olivat YLE ja Neste.

Ensimmäisellä kaudella Lincoln sai suhteillaan Keimolaan sellaisia tähtiä kuin Jack Brabham, Jim Clark, Dennis Hulme, Graham Hill ja Jochen Rindt. Keimolassa he ajoivat F2-autoilla.

Keimolan kilpailut eivät kuitenkaan koskaan saavuttaneet samaa suosiota kuin Helsingin keskustassa aiemmin pidetyt Eläintarhanajot. Erityisesti liikennejärjestelyjä pidettiin kehnoina.

Syyskuulta 1965 on jäänyt jäljelle materiaalinauha ohjelmasta, joka kertoi Keimolan 3,3 km mittaisen rataurakan edistymisestä.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto