Hyppää pääsisältöön

Kekkonen eroaa

Kekkosen terveys alkoi pettää näkyvästi alkusyksystä 1981. Etenkin elokuisen Islannin-matkan jälkeen presidentin terveydentila nousi yleiseksi puheenaiheeksi.

Syyskuussa Kekkonen jäikin sairauslomalle, ja kuukauden päästä hän pyysi eroa tehtävästään. Tehtävää hoiti pääministeri Mauno Koivisto. Pääministerin tehtäviä hoiti puolestaan Eino Uusitalo.

Kekkonen oli toivonut Koiviston eroa keväällä 1981. Taustalla oli Matti Pekkasen johdolla ajettu sosiaalipaketti ja toive nostaa keskustan edustaja pääministeriksi.

Koivisto kuitenkin kieltäytyi eroamasta. Hän muistutti, että hallituksen pitää nauttia eduskunnan eikä presidentin luottamusta. Erokehotuksesta kieltäytyminen oli poikkeuksellista Kekkosen kaudella.

Kekkosen läheinen avustaja Jaakko Kalela arvioi, että Kekkosen sairauden viimeinen vaihe alkoi hänen viimeisellä presidenttikaudellaan. Kalelan mukaan Kekkonen kuitenkin käytti valtaa viimeiseen asti, vaikka terveys petti välillä pahasti.

Teksti: Paavo Rytsä

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto