Hyppää pääsisältöön

Kekkosen ulkopolitiikka ulottui myös kaukomaihin

Presidentti Kekkosen ulkopoliittinen kiinnostus ei rajoittunut vain Suomen ja Neuvostoliiton välittömiin suhteisiin. Puheessaan Vaasan kirkkopäivillä 1967 hän kosketteli laajoja maailmanpolitiikan kysymyksiä.

Kekkonen käsitteli puheenvuorossaan mm. Kiinan eristämisen lyhytnäköisyyttä, Kaakkois-Aasian räjähdysherkkää tilannetta ja kehitysmaiden kestämätöntä taloudellista asemaa.

Myös Euroopan status quon tunnustaminen nousi puheessa voimakkaasti esiin. Suomen kannalta erityisen huolestuttavaa oli, ettei Saksojen rauhansopimusta oltu vieläkään vahvistettu. Se merkitsi, että Länsi-Saksan ja sosialistisen leirin rajakysymys oli sopimatta samaan aikaan kun keskusteltiin jo Länsi-Saksan ydinaseistamisesta.

Teksti: Jukka Lindfors