Hyppää pääsisältöön

Kesäleirillä 1940-luvulla

Lyhytfilmissä vuodelta 1947 kuvataan yhden päivän tapahtumia poikien kesäleirillä Keholuoto-nimisellä saarella Nokialla.

Kesäleirin on järjestänyt Nokian NMKY ja Poikien Keskus. Leirille on kokoontunut yli 200 eri-ikäistä poikaa, joista nuorin on 7-vuotias. Poikien keski-ikä leirillä on 13,5, vuotta.

Aamu leirillä alkaa lipunnostolla ja aamuhartaudella. Tämän jälkeen aloitetaan kevyt voimistelu ennen aamu-uintia. Kesken voimistelun pojat tervehtivät laivaa, joka tuo leirille kirnupiimää, jota selostaja Topo Leistelän mukaan kuluu yli 500 litraa viikossa.

Kesä pursuaa valtoimenaan kesäleiriläisten jokaisessa solussa.― Topo Leistelä

Tekemisen puute ei poikia vaivaa ja heti uinnin jälkeen odottavat jo oikeat työt. Pojat lähtevät raivaamaan mottimetsää, jonne on jäänyt hakkuujätteitä. Hyvin tehty työ ansaitsee palkinnon, selostaja toteaa. Tällä leirillä se on riittävä ateria.

Vapaa-ajan harrastuksiakin on järjestetty ja ikäkausien mukaan. Pääasiassa se on keskinäistä kilvoittelua kuten pukkitappelua. Päivän huipennus ja päätös on iltanuotio, jonne leiriläiset johtajineen menevät juhlallisessa kulkueessa. Nuotion sytyttämisen jälkeen alkavat monenlaiset mielikuvistusta kiihottavat menot ja toimitukset, joita paikkakuntalaiset seuraavat kunnioittavan välimatkan päästä, Leistelä runoilee.

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto