Hyppää pääsisältöön

Kesäleirillä 1940-luvulla

Lyhytfilmissä vuodelta 1947 kuvataan yhden päivän tapahtumia poikien kesäleirillä Keholuoto-nimisellä saarella Nokialla.

Kesäleirin on järjestänyt Nokian NMKY ja Poikien Keskus. Leirille on kokoontunut yli 200 eri-ikäistä poikaa, joista nuorin on 7-vuotias. Poikien keski-ikä leirillä on 13,5, vuotta.

Aamu leirillä alkaa lipunnostolla ja aamuhartaudella. Tämän jälkeen aloitetaan kevyt voimistelu ennen aamu-uintia. Kesken voimistelun pojat tervehtivät laivaa, joka tuo leirille kirnupiimää, jota selostaja Topo Leistelän mukaan kuluu yli 500 litraa viikossa.

Kesä pursuaa valtoimenaan kesäleiriläisten jokaisessa solussa.― Topo Leistelä

Tekemisen puute ei poikia vaivaa ja heti uinnin jälkeen odottavat jo oikeat työt. Pojat lähtevät raivaamaan mottimetsää, jonne on jäänyt hakkuujätteitä. Hyvin tehty työ ansaitsee palkinnon, selostaja toteaa. Tällä leirillä se on riittävä ateria.

Vapaa-ajan harrastuksiakin on järjestetty ja ikäkausien mukaan. Pääasiassa se on keskinäistä kilvoittelua kuten pukkitappelua. Päivän huipennus ja päätös on iltanuotio, jonne leiriläiset johtajineen menevät juhlallisessa kulkueessa. Nuotion sytyttämisen jälkeen alkavat monenlaiset mielikuvistusta kiihottavat menot ja toimitukset, joita paikkakuntalaiset seuraavat kunnioittavan välimatkan päästä, Leistelä runoilee.