Hyppää pääsisältöön

Keskusteluhetki "juutalaiskysymyksestä" 1939

Natsi-Saksan 1930-luvun juutalaisvainot tekivät "juutalaiskysymyksen" ajankohtaiseksi myös Suomessa. Yleisradion järjestämässä keskustelussa ei kuitenkaan osattu ratkaista, onko asiasta soveliasta keskustella radiossa.

Suomen juutalaiset taistelivat muiden suomalaisten rinnalla talvi- ja jatkosodassa - jälkimmäisessä siis Saksan aseveljinä.

Suomi luovutti Saksalle sodan aikana kahdeksan juutalaispakolaista, mutta suomalaiset juutalaiset saivat natsien pyynnöstä huolimatta pysyä kotimaassaan.

30-luvun Suomessa kuultiin juutalaisvastaisia mielipiteitä silti muidenkin kuin natsimielisten suusta.

Oheista radioarkiston säilyttämää keskustelutaltiointia ei ole tarkoitettu lähetettäväksi. Esitelmäosaston päällikkö Jussi Koskiluoma, yhteiskuntatieteilijä Heikki Waris, piispa Eino Sormunen ja oikeustieteilijä Brynolf Honkasalo yrittävät siinä muotoilla kantaa juutalaiskysymyksen käsittelyyn radiossa.

"Juutalaiskysymys" on monien mielestä suomalaisille vieras, ja jotkut pelkäävät myös, että asiaa käsittelevä ohjelma katsottaisiin ulkopoliittiseksi propagandaksi. "Neekerien" kohteluunkaan ei ole otettu Suomessa kantaa.

Juutalaisten sorto on Raamatun ennustuksen mukainen, toteaa eräs keskustelijoista. Keskustelussa huomautetaan myös, että Saksan vastaansa saama propagandavyöry on onneton, koska maa on kuitenkin "kulttuurin suojamuuri bolsevismia vastaan".

Saksaa olisi kohdeltava hellävaroen, koska Suomi on itsenäinenkin sen ansiosta. Joku ehdottaa, että ohjelma juutalaisvainoista muutettaisiin keskusteluksi rotuhygieniasta.

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto