Hyppää pääsisältöön

Kirjailija Antti Tuuri ei marssi lippujen perässä vaan tarkkailee vapaana joukkoja

Kirjailija Antti Tuuri on tullut tunnetuksi ja palkituksi pohjalaiskuvauksistaan. Toimittaja Päivi Istala keskusteli radio-ohjelmassa Tuurin kanssa mm. pohjalaisuudesta, insinöörin ja kirjailijan ammateista sekä sananvapaudesta Kiitos kirjasta -mitalin myöntämisen jälkeen 1983. Finlandia-palkinnon Antti Tuuri sai vuonna 1997.

Antti Tuuri nousi 1980-luvulla Suomen luetuimpien kirjailijoiden joukkoon romaaneillaan, jotka käsittelivät kansallista lähihistoriaa Pohjanmaan ja pohjalaisten kautta.

Pohjanmaata kuvaavan sarjan avausteos Pohjanmaa sai kirjasto- ja kirjakauppaväen Kiitos kirjasta -mitalin 1983 ja Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon vuonna 1985. Finlandia-palkinnon Antti Tuuri sai Pohjanmaa-sarjan päätösosasta Lakeuden kutsu vuonna 1997.

Kauhavalla vuonna 1944 syntynyt ja 1960-luvulla diplomi-insinööriksi opiskellut Antti Tuuri julkaisi esikoisromaaninsa Asioiden suhteet vuonna 1971. Tuuri on kirjoittanut myös näytelmiä ja tv- ja filmikäsikirjoituksia, ja neljä romaania hänen omasta Pohjanmaa-sarjastaan on filmattu.

Haastattelussa Tuuri toteaa, ettei kirjailijan tehtävä ole marssia "lippujen perässä kaduilla" vaan tarkkailla marssivia joukkoja ja niitä hajottavia ”kasakoiden ratsupartioita” parvekkeelta.

Tuurin mielestä taiteen keskeinen olemus on vapaus: vapaus toimia sen mukaan, minkä itse tästä maailmasta oikeaksi näkee.

Teksti: Jukka Lindfors ja Elina Yli-Ojanperä