Hyppää pääsisältöön

Kirjailijapolvet kiistelivät suhteesta yhteiskuntaan 1958

Ostrobotnialla keskusteltiin vuonna 1958 sensuurista ja sananvapaudesta. Pohdittiin myös, pitääkö kirjailijan ylipäätään olla kiinnostunut koko ympäröivästä yhteiskunnasta.

Pohjoispohjalainen osakunta järjesti 21.10.1958 keskustelutilaisuuden, joka avattiin toteamuksella: "Osakunnassa on pantu merkille, että maailmassa tapahtuu asioita ja niistä olisi hyvä keskustella".

Puhe ainakin sananvapaudesta oli ajankohtaista. Virallisista taidenormeista poikennut neuvostokirjailija Boris Pasternak oli juuri luopunut Nobel-palkinnostaan sen yllytettyä oikeaoppiset uuteen hyökkäykseen häntä vastaan.

Suomessa käytiin samaan aikaan vanhemman kirjallisuuspolven ja nuorten, T. S. Eliotin mukaan "eliotlaisiksi" nimitettyjen modernistien välistä väittelyä. Niinpä kysymys siitä, miten yhteiskunta kontrolloi, sensuroi ja ohjaa kirjallisuutta, kääntyi keskusteluksi siitä, pitäisikö kirjallisuuden piitata yhteiskunnallisista asioista.

Katkelman alkaessa alkupuheenvuoroista on jo selvitty, ja kirjailijat Pekka Lounela, Matti Kurjensaari, Arvo Turtiainen ja Bo Carpelan sekä dosentti Matti Kuusi alkavat päästä vauhtiin.

 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto