Hyppää pääsisältöön

Kirjailijapolvet kiistelivät suhteesta yhteiskuntaan 1958

Ostrobotnialla keskusteltiin vuonna 1958 sensuurista ja sananvapaudesta. Pohdittiin myös, pitääkö kirjailijan ylipäätään olla kiinnostunut koko ympäröivästä yhteiskunnasta.

Pohjoispohjalainen osakunta järjesti 21.10.1958 keskustelutilaisuuden, joka avattiin toteamuksella: "Osakunnassa on pantu merkille, että maailmassa tapahtuu asioita ja niistä olisi hyvä keskustella".

Puhe ainakin sananvapaudesta oli ajankohtaista. Virallisista taidenormeista poikennut neuvostokirjailija Boris Pasternak oli juuri luopunut Nobel-palkinnostaan sen yllytettyä oikeaoppiset uuteen hyökkäykseen häntä vastaan.

Suomessa käytiin samaan aikaan vanhemman kirjallisuuspolven ja nuorten, T. S. Eliotin mukaan "eliotlaisiksi" nimitettyjen modernistien välistä väittelyä. Niinpä kysymys siitä, miten yhteiskunta kontrolloi, sensuroi ja ohjaa kirjallisuutta, kääntyi keskusteluksi siitä, pitäisikö kirjallisuuden piitata yhteiskunnallisista asioista.

Katkelman alkaessa alkupuheenvuoroista on jo selvitty, ja kirjailijat Pekka Lounela, Matti Kurjensaari, Arvo Turtiainen ja Bo Carpelan sekä dosentti Matti Kuusi alkavat päästä vauhtiin.