Hyppää pääsisältöön

Koivisto kuuntelijoiden ja toimittajan tentissä

Mauno Koivisto aloitti virkakautensa suurena kansansuosikkina, jonka gallupmenestystä siivittivät niin leppoisanhumoristinen tyyli kuin niskoittelu Urho Kekkoselle. Rauhallinen, harkiten puhuva Koivisto on ollut kiitollinen tentattava sekä toimittajille että kansalle.

Presidenttikaudellaan entinen Suomen Pankin pääjohtaja oli myös maan talouspolitiikan taustavaikuttaja. Koska ulkopoliittisesti oltiin yksimielisiä, piti hänen mielestään keskustella talouspolitiikasta, ”jotta olisi edes jotain keskustelua”.

Mutta kuten tutkija Hannu Soikkanen on todennut, Koivistokaan ei kyennyt löytämään keinoja, joilla hillitä 1980-luvun lopun talouden ylikuumenemista.

Kun radiokuuntelijat vuonna 1995 saivat esittää entiselle valtionpäämiehelle kysymyksiään, keskiössä olivat juuri 1990-luvun laman seurausilmiöt: konkurssit, ulosotot, pankkituki, keinottelu.

Kun Koivistoa kolme vuotta myöhemmin haastateltiin hänen 75-vuotissyntymäpäivänsä johdosta, oli päällimmäisenä aiheena hänen vastailmestynyt, hyvin henkilökohtainen kirjansa "Koulussa ja sodassa". Millaista oli elämä 1930-luvun Turussa? Millaista oli lapsuus kodissa, missä uskonnollinen, oikeistolainen isä huolehti yksin kolmesta alaikäisestä lapsesta?

Muita haastattelun aiheita ovat mm. poliittinen herääminen, sota, kaveriperiaate sodassa ja siviilissä, liikunnan sekä aggressioiden purkamisen merkitys. Koivisto paljastaa, että hänen elämänasenteensa on säästäväisyys ja pikkutarkkuus, jopa pedanttisuus. Pitkävihaiseksi hän ei tunnustaudu.

Teksti: Jukka Lindfors ja Petra Himberg

Kommentit
 • Möttönen ja Vehtaaja ratkovat Tehtäviä isolla T:llä

  Raija Orasen lastenkuunnelmasarja nyt pysyvästi Areenassa.

  Raija Oranen on urallaan kirjoittanut niin romaaneja, lastenkirjoja, novelleja kuin elokuva- ja televisokäsikirjoituksia. Hänen esikoislastenkirjansa Möttönen ja vehtaaja ilmestyi vuonna 1979 ja siitä tehtiin samaisena vuonna Ylelle radiokuunnelma. Lukijoina toimivat Jyrki Kovaleff, Aune Lind, Seppo Kolehmainen sekä Lea Pennanen-Mattila.

 • Pullantuoksuinen Hannes vaiko bensankatkuinen Sulo? Testaa, kuka tv-sarjojemme isähahmoista olet!

  Elävän arkiston leikkimielinen isyystesti.

  Oletko isänä Kotikadun Hannes vaiko Rintamäkeläisten Antti? Tai vaikkapa Kyllä isä osaa -sarjan isä? Se selviää tekemällä Elävän arkiston leikkimielisen isyystestin: valitse vastauksista vaihtoehto, joka kuvaa itseäsi parhaiten. Halutessasi voit toki myös selvittää, ketä suomalaista draamaisää oma isäsi muistuttaa. Onnea matkaan!

 • Venäläisen kirjanpitäjän traaginen kuolema käynnisti pitkän ketjun – Likaisen rahan liikkeitä etsitään eurooppalaisista pankeista

  Rahanpesuepäilyjä myös Suomessa toimivissa pankeissa.

  Eurooppalaiset pankit ovat joutuneet viime vuosina useiden rahanpesuepäilyjen kohteeksi. Viimeksi esillä on ollut Danske Bankin sekä Nordean epäillyt yhteydet rikollisen venäläisen rahan pesuoperaatioihin. Yksi epäilty rikollisen rahan lähde liittyy Sergei Magnitskin traagiseen tapaukseen. Ulkolinja kertoi tutkintavankeudessa epäselvissä oloissa kuolleen moskovalaisen kirjanpitäjän kohtalosta ohjelmassa Kuollut mies tuomiolla vuonna 2013.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto