Hyppää pääsisältöön

Koivisto kuuntelijoiden ja toimittajan tentissä

Mauno Koivisto aloitti virkakautensa suurena kansansuosikkina, jonka gallupmenestystä siivittivät niin leppoisanhumoristinen tyyli kuin niskoittelu Urho Kekkoselle. Rauhallinen, harkiten puhuva Koivisto on ollut kiitollinen tentattava sekä toimittajille että kansalle.

Presidenttikaudellaan entinen Suomen Pankin pääjohtaja oli myös maan talouspolitiikan taustavaikuttaja. Koska ulkopoliittisesti oltiin yksimielisiä, piti hänen mielestään keskustella talouspolitiikasta, ”jotta olisi edes jotain keskustelua”.

Mutta kuten tutkija Hannu Soikkanen on todennut, Koivistokaan ei kyennyt löytämään keinoja, joilla hillitä 1980-luvun lopun talouden ylikuumenemista.

Kun radiokuuntelijat vuonna 1995 saivat esittää entiselle valtionpäämiehelle kysymyksiään, keskiössä olivat juuri 1990-luvun laman seurausilmiöt: konkurssit, ulosotot, pankkituki, keinottelu.

Kun Koivistoa kolme vuotta myöhemmin haastateltiin hänen 75-vuotissyntymäpäivänsä johdosta, oli päällimmäisenä aiheena hänen vastailmestynyt, hyvin henkilökohtainen kirjansa "Koulussa ja sodassa". Millaista oli elämä 1930-luvun Turussa? Millaista oli lapsuus kodissa, missä uskonnollinen, oikeistolainen isä huolehti yksin kolmesta alaikäisestä lapsesta?

Muita haastattelun aiheita ovat mm. poliittinen herääminen, sota, kaveriperiaate sodassa ja siviilissä, liikunnan sekä aggressioiden purkamisen merkitys. Koivisto paljastaa, että hänen elämänasenteensa on säästäväisyys ja pikkutarkkuus, jopa pedanttisuus. Pitkävihaiseksi hän ei tunnustaudu.

Teksti: Jukka Lindfors ja Petra Himberg

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto