Hyppää pääsisältöön

Koivuniemen rouvasta tuli 1980-luvun alussa levyautomaattien valtias

Paula Koivuniemi kukikkaassa leningissä.
Paula Koivuniemi 1980-luvulla Paula Koivuniemi kukikkaassa leningissä. Kuva: Yle/Arja Lento Paula Koivuniemi,1980-luku,laulajat

Paula Koivuniemi aloitti laulajanuransa jo teini-iässä 1960-luvun alussa. Kansalliseksi suursuosikiksi hän nousi kuitenkin vasta liki parikymmentä vuotta myöhemmin 1980-luvun alun suurten hittien myötä.

Seinäjoella 19.6.1947 syntynyt Paula Koivuniemi on peräisin seinäjokelaisesta muusikkoperheestä. Hän ryhtyi isänsä tanssiorkesterin solistiksi vuonna 1962. Ensilevy Perhonen syntyi neljä vuotta myöhemmin, vuonna 1966.

Oma tyyli alkoi löytyä 1970-luvun lopulla. Iltatähti esitteli 10.5.1978 tuoreen albumin Lady Sentimental (alla kohdassa 4:03), joka käänsi Koivuniemen jo pitkään jatkuneen uran kunnolla nousuun.

Lopullisesti Koivuniemi löi läpi 1980-luvulla hiteillä Tummat silmät, ruskea tukka, Sata kesää, tuhat yötä ja Aikuinen nainen. Kahdeksankymmenluvun uuden iskelmän erotti vanhasta ainakin laulutekstien korostunut merkitys – rytmikkyys ei enää kuulemma ollut tanssipaikoillakaan ehdoton välttämättömyys, Koivuniemi sanoo vuoden 1987 haastattelussa.

Sittemmin ikivihreäksi muodostuneen Aikuisen naisen tv-ensiesitys nähtiin Iltatähdessä tammikuussa 1983 (alla kohdassa 13:23).

Vuonna 1987 Kari Somerjoki ja Päivi Istala haastattelivat äänihuulten leikkauksesta toipuvaa nelikymppistä Koivuniemeä. Jutustelun lomassa Koivuniemi esitteli myös povarintaitojaan.

Paula Koivuniemi on osallistunut euroviisukarsintoihin 1970–1990-luvuilla yhteensä kymmenen kertaa, mutta kertaakaan hänen esittämäänsä kappaletta ei ole valittu Euroviisuihin. Kahdeksankymmenluvun alkupuolella edustuspaikka oli lähellä, kun Eeva Kiviharjun tekemä Tuultako tavoitan sijoittui karsinnan toiseksi.

2000-luvun lopulla Koivuniemen rouva teki avauksen myös rockyleisön suuntaan. Yli kuusikymppisen artistin keikka vuoden 2008 Provinssirockissa oli menestys.

Lue lisää:

Paula Koivuniemi aloitti uransa teini-iässä

Paula Koivuniemi lauloi 17-vuotiaana Etelä-Pohjanmaan alueradiossa vuonna 1965. Kaksi vuotta myöhemmin hän sai Pekka Puupään herkistymään tv:ssä. 1970-luvun alussa tavataan täysverinen keikkatyöläinen, joka on jo tottunut kaikkeen: Paula ja bändi soittavat poppia koululaisten kuntoilutapahtumassa frisbeenheittelyn välillä.

Lue lisää:

Iskelmä-Suomella on vaalea ja tumma kuningatar

Suomen mittakaavassa Katri Helena ja Paula Koivuniemi ovat malliesimerkkejä siitä, mitä vuosikymmenestä toiseen kantava kestotähteys on. Toinen iskelmän kuningattarista on tumma ja kohtalokas, toinen vaalea, heleä-ääninen naapurin tyttö.

Lue lisää:

Miten minusta tuli minä, Paula Koivuniemi

Tummasilmäinen, ruskeatukkainen ja aikuinen nainen. Perhonen. Niitä ainakin, mutta myös piiskaa lavalla heiluttava, temperamenttinen ja äkkipikainen sekä rehti, lämmin, herkkä, ujo ja kiltti maalaistyttö.

Keskustele