Hyppää pääsisältöön

Koivuniemen rouvasta tuli 1980-luvun alussa levyautomaattien valtias

Paula Koivuniemi aloitti laulajanuransa jo teini-iässä 1960-luvun alussa. Kansalliseksi suursuosikiksi hän nousi kuitenkin vasta liki parikymmentä vuotta myöhemmin 1980-luvun alun suurten hittien myötä.

Vuonna 1987 Kari Somerjoki ja Päivi Istala haastattelivat äänihuulten leikkauksesta toipuvaa nelikymppistä. Jutustelun lomassa Koivuniemi esittelee myös povarintaitojaan.

Seinäjoella 19.6.1947 syntynyt Paula Koivuniemi on peräisin seinäjokelaisesta muusikkoperheestä. Hän ryhtyi isänsä tanssiorkesterin solistiksi vuonna 1962. Ensilevy Perhonen syntyi neljä vuotta myöhemmin.

Oma tyyli alkoi löytyä 1970-luvun lopulla. Iltatähti esitteli 10.5.1978 tuoreen albumin Lady Sentimental (alla kohdassa 4:03), joka käänsi Koivuniemen jo pitkään jatkuneen uran kunnolla nousuun.

Lopullisesti Koivuniemi löi läpi hiteillä Tummat silmät, ruskea tukka, Sata kesää, tuhat yötä ja Aikuinen nainen. Kahdeksankymmenluvun uuden iskelmän erotti vanhasta ainakin laulutekstien korostunut merkitys – rytmikkyys ei enää kuulemma ollut tanssipaikoillakaan ehdoton välttämättömyys, Koivuniemi sanoo vuoden 1987 haastattelussa.

Sittemmin evergreeniksi muodostuneen Aikuisen naisen tv-ensiesitys nähtiin Iltatähdessä tammikuussa 1983 (alla kohdassa 13:23).

Paula Koivuniemi on osallistunut euroviisukarsintoihin 1970–1990-luvuilla yhteensä kymmenen kertaa, mutta kertaakaan hänen esittämäänsä kappaletta ei ole valittu Euroviisuihin. Kahdeksankymmenluvun alkupuolella edustuspaikka oli lähellä, kun Eeva Kiviharjun tekemä Tuultako tavoitan sijoittui karsinnan toiseksi.

2000-luvun lopulla Koivuniemen rouva teki avauksen myös rockyleisön suuntaan. Yli kuusikymppisen artistin keikka vuoden 2008 Provinssirockissa oli menestys.

Lue lisää:

Iskelmälaulaja Paula Koivuniemi 1970-luvulla

Paula Koivuniemi aloitti uransa teini-iässä

Paula Koivuniemi lauloi 17-vuotiaana Etelä-Pohjanmaan alueradiossa vuonna 1965. Kaksi vuotta myöhemmin hän sai Pekka Puupään herkistymään tv:ssä. 1970-luvun alussa tavataan täysverinen keikkatyöläinen, joka on jo tottunut kaikkeen: Paula ja bändi soittavat poppia koululaisten kuntoilutapahtumassa frisbeenheittelyn välillä.

Lue lisää:

Paula Koivuniemi ja Katri Helena 1960-luvulla

Iskelmä-Suomella on vaalea ja tumma kuningatar

Suomen mittakaavassa Katri Helena ja Paula Koivuniemi ovat malliesimerkkejä siitä, mitä vuosikymmenestä toiseen kantava kestotähteys on. Toinen iskelmän kuningattarista on tumma ja kohtalokas, toinen vaalea, heleä-ääninen naapurin tyttö.

Lue lisää:

Paula Koivuniemi esiintyy 2007

Miten minusta tuli minä, Paula Koivuniemi

Tummasilmäinen, ruskeatukkainen ja aikuinen nainen. Perhonen. Niitä ainakin, mutta myös piiskaa lavalla heiluttava, temperamenttinen ja äkkipikainen sekä rehti, lämmin, herkkä, ujo ja kiltti maalaistyttö.

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto