Hyppää pääsisältöön

Kolmoskanavan perustaminen

YLE, MTV ja Nokia perustivat vuonna 1986 yhteisen valtakunnallisen televisiokanavan. Liikenneministeri Matti Luttinen luotti sen laadukkuuteen.

Tietolaatikko

Kolmoskanavaa suunniteltiin alun perin puolittain maksulliseksi. Kaikki sen ohjelmat ostettiin ulkopuolisilta tuotantoyhtiöiltä. Jälkikäteen katsoen Kolmonen avasi tien YLEn monopolin murtumiselle 1990-luvulla. Vuonna 1990 MTV sai haltuunsa kanavan omistaneen Kolmostelevisio Oy:n osake-enemmistön. Vuonna 1993 Kolmonen sulautui MTV:n kanssa yhteen uudeksi MTV3-kanavaksi. Sanoma-konsernin PTV sai oman Nelonen-kanavansa vuonna 1997.

Kolmoskanava syntyi satelliitti- ja kaapelikanavien ja videoviihteen luomassa uudessa kilpailutilanteessa. Sen oli määrä houkutella katsojia samantyyppisellä tarjonnalla kuin taivaskanavatkin.

Liikenneministeri vakuuttaa kuitenkin luottavansa siihen, että hankkeella on suurikin kulttuuripoliittinen merkitys. Hän uskoi sen tarjoavan "hyvää kotimaista ja mahdollisimman laadukasta ulkomaista ohjelmaa".

Suunnitelma herätti paljon arvostelua. Sen katsottiin sysäävän YLEn kaupallisuuden suuntaan. Kolmoskanavan tarkoituksena arveltiin olevan tuottaa lähinnä viihdettä ja urheilua.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit