Hyppää pääsisältöön

Kolmoskanavan perustaminen

YLE, MTV ja Nokia perustivat vuonna 1986 yhteisen valtakunnallisen televisiokanavan. Liikenneministeri Matti Luttinen luotti sen laadukkuuteen.

Tietolaatikko

Kolmoskanavaa suunniteltiin alun perin puolittain maksulliseksi. Kaikki sen ohjelmat ostettiin ulkopuolisilta tuotantoyhtiöiltä. Jälkikäteen katsoen Kolmonen avasi tien YLEn monopolin murtumiselle 1990-luvulla. Vuonna 1990 MTV sai haltuunsa kanavan omistaneen Kolmostelevisio Oy:n osake-enemmistön. Vuonna 1993 Kolmonen sulautui MTV:n kanssa yhteen uudeksi MTV3-kanavaksi. Sanoma-konsernin PTV sai oman Nelonen-kanavansa vuonna 1997.

Kolmoskanava syntyi satelliitti- ja kaapelikanavien ja videoviihteen luomassa uudessa kilpailutilanteessa. Sen oli määrä houkutella katsojia samantyyppisellä tarjonnalla kuin taivaskanavatkin.

Liikenneministeri vakuuttaa kuitenkin luottavansa siihen, että hankkeella on suurikin kulttuuripoliittinen merkitys. Hän uskoi sen tarjoavan "hyvää kotimaista ja mahdollisimman laadukasta ulkomaista ohjelmaa".

Suunnitelma herätti paljon arvostelua. Sen katsottiin sysäävän YLEn kaupallisuuden suuntaan. Kolmoskanavan tarkoituksena arveltiin olevan tuottaa lähinnä viihdettä ja urheilua.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto