Hyppää pääsisältöön

Kolmoskanavan perustaminen

YLE, MTV ja Nokia perustivat vuonna 1986 yhteisen valtakunnallisen televisiokanavan. Liikenneministeri Matti Luttinen luotti sen laadukkuuteen.

Tietolaatikko

Kolmoskanavaa suunniteltiin alun perin puolittain maksulliseksi. Kaikki sen ohjelmat ostettiin ulkopuolisilta tuotantoyhtiöiltä. Jälkikäteen katsoen Kolmonen avasi tien YLEn monopolin murtumiselle 1990-luvulla. Vuonna 1990 MTV sai haltuunsa kanavan omistaneen Kolmostelevisio Oy:n osake-enemmistön. Vuonna 1993 Kolmonen sulautui MTV:n kanssa yhteen uudeksi MTV3-kanavaksi. Sanoma-konsernin PTV sai oman Nelonen-kanavansa vuonna 1997.

Kolmoskanava syntyi satelliitti- ja kaapelikanavien ja videoviihteen luomassa uudessa kilpailutilanteessa. Sen oli määrä houkutella katsojia samantyyppisellä tarjonnalla kuin taivaskanavatkin.

Liikenneministeri vakuuttaa kuitenkin luottavansa siihen, että hankkeella on suurikin kulttuuripoliittinen merkitys. Hän uskoi sen tarjoavan "hyvää kotimaista ja mahdollisimman laadukasta ulkomaista ohjelmaa".

Suunnitelma herätti paljon arvostelua. Sen katsottiin sysäävän YLEn kaupallisuuden suuntaan. Kolmoskanavan tarkoituksena arveltiin olevan tuottaa lähinnä viihdettä ja urheilua.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto