Hyppää pääsisältöön

Korean aselepolinjalla

Unto Miettinen kävi vuonna 1971 rajalla, jossa vallitsi sotatila 18 vuotta aseleposopimuksen jälkeen.

1950-luku alkoi konfliktilla, joka oli laajeta uudeksi maailmansodaksi. Toisen maailmansodan jälkeen Korea oli jaettu Berliinin tavoin kahteen vyöhykkeeseen korealaisia itseään kuulematta.

Neuvostoliiton valvomalla pohjoisvyöhykkeellä nousivat valtaan kommunistit, amerikkalaisten miehittämässä eteläosassa konservatiivit. Kummankin vyöhykkeen poliittinen käytäntö erosi esimerkiksi skandinaavisesta demokratiakäsityksestä.

Korean sota sai alkunsa miehitysjoukkojen poistuttua, kun Pohjois-Korea hyökkäsi rajan yli kesäkuussa 1950.

Lähinnä amerikkalaisista koostuneet YK-joukot käynnistivät vastahyökkäyksen, mutta joutuivat vetäytymään kiinalaisten vapaaehtoisjoukkojen liityttyä sotaan. USA:n kenraali Douglas MacArthur väläytti jopa atomiaseen käyttöä.

Korean aseleposopimus solmittiin 27.7.1953, mutta lopullista rauhansopimusta ei ole vieläkään tehty. Korean aselepolinjalla käynyttä Ylen pääselostajaa haastattelee Pentti Paulasto.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto