Hyppää pääsisältöön

Korpitaiteilija Reidar Särestöniemi

"Haluan ilmaista itseäni töissäni ja elää niissä elämääni. Maalaus on ainoa konsti, jolla puran aggressioni, toiveeni ja pettymykseni."

Taidemaalari, taiteilijaprofessori Reidar Särestöniemi (1925–81) tunnettiin shamaanimaisena "Pohjolan Picassona". Hän vahvat, värikylläiset maalauksensa kumpusivat "sielun syvyydestä".

Kotitilallaan Kittilässä Särestöniemi koki ajan lähinnä vuodenaikojen vaihtumisena. Maailman kiireet tunkivat esiin, jos värit loppuivat ja piti lähteä postittamaan pikakirjettä.

Lappilaisen luonnon ja mytologian merkitystä Särestöniemen taiteessa on korostettu. Filmissä hän sanoo kuitenkin rakentuvansa Lapin lisäksi myös koko maailmasta, sen kuvataiteesta, kirjallisuudesta ja musiikista.

Aitan seinässä oli Särestöniemen oma taidegalleria.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto