Hyppää pääsisältöön

Korpitaiteilija Reidar Särestöniemi

"Haluan ilmaista itseäni töissäni ja elää niissä elämääni. Maalaus on ainoa konsti, jolla puran aggressioni, toiveeni ja pettymykseni."

Taidemaalari, taiteilijaprofessori Reidar Särestöniemi (1925–81) tunnettiin shamaanimaisena "Pohjolan Picassona". Hän vahvat, värikylläiset maalauksensa kumpusivat "sielun syvyydestä".

Kotitilallaan Kittilässä Särestöniemi koki ajan lähinnä vuodenaikojen vaihtumisena. Maailman kiireet tunkivat esiin, jos värit loppuivat ja piti lähteä postittamaan pikakirjettä.

Lappilaisen luonnon ja mytologian merkitystä Särestöniemen taiteessa on korostettu. Filmissä hän sanoo kuitenkin rakentuvansa Lapin lisäksi myös koko maailmasta, sen kuvataiteesta, kirjallisuudesta ja musiikista.

Aitan seinässä oli Särestöniemen oma taidegalleria.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto