Hyppää pääsisältöön

Koulu-uudistajat tentissä vuonna 1966

Kaikille yhtenäisen peruskoulun toteuttamisesta annettiin Suomessa laki vuonna 1968. Sitä valmisteltaessa esitettiin monia epäilyjä. Raini Lehtosen ohjelmassa peruskoulun puoltajat vastaavat vastustajien kysymyksiin.

Peruskoulun käsite ei ollut alusta pitäen kaikille kansalaisille selvä. Jotkut arvelivat termin tarkoittavan "sitä mikä on ennen sitä varsinaista koulua".

Asiaan kriittisesti suhtautuvat kouluihmiset kysyivät, miten rahat saataisiin riittämään, kun ne eivät riittäneet ennen uudistustakaan. Oltiin myös huolestuneita tiedon tason laskusta. Entä saisiko peruskoulussa jäädä luokalle, tai kannustaisiko koulu itsenäiseen ajatteluun?

Koulunuudistustoimikunnan puheenjohtajaa, professori L. Arvi P. Poijärveä tenttivät muutamat kouluviranomaiset, ja lisäksi kuullaan kysymyksiä julkisuudessa esitetyn kritiikin perusteella. Arvosteluun vastaavat myös toimikunnan sihteerit Jaakko Itälä ja Erkki Äärynen.

Teksti: Jukka Lindfors

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto