Hyppää pääsisältöön

Koulujen säännöt ja opetuksen mielekkyys puhuttivat vuonna 1968

Suorassa keskustelussa koulun tavoitteista ja ilmapiiristä kysyttiin vuonna 1968, tuliko opettajan olla muutakin kuin vessakyttä. Entä saiko raskaana oleva oppilas jatkaa koulunkäyntiä?

Mielipiteenvaihto koulun opetustapojen mielekkyydestä ja oppilaiden oikeusturvasta oli Suomessa jo täydessä vauhdissa, kun radio toteutti tämän yhdistetyn phone-in-ohjelman ja paneelikeskustelun.

Kysymyksiä heiteltiin railakkaasti: Saivatko opettajat juoda kotona alkoholia, kun se oppilailta on kielletty? Miksi oppilaan piti tuhlata aikaansa kallioiden elämänvaiheisiin?

Paavo Einin johtamassa keskustelussa ovat mukana pääjohtaja Reino Oittinen, Teiniliiton puheenjohtaja Otso Appelqvist, koululainen Päivi Saarinen, rehtori Samuli Apajalahti ja opettaja Teuvo Saavalainen.

Teksti: Jukka Lindfors

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto