Hyppää pääsisältöön

Kuinka Nixon hukkui Watergateen

Yhdysvaltojen 37. presidentti Richard Nixon.
Yhdysvaltojen 37. presidentti Richard Nixon. Kuva: AP Graphics Bank. Richard Nixon,Yle Elävä arkisto

Vuonna 1974 Yhdysvaltain 37. presidentti Richard Nixon joutui eroamaan Watergate-sotkujen vuoksi. Ero oli laatuaan ensimmäinen maan historiassa, ja tapaus muutti Yhdysvaltoja suuresti.

Kesäkuussa 1972 Nixonin uudelleenvalintakomitean palkkaama viiden miehen ryhmä jäi kiinni murtauduttuaan demokraattisen puolueen päämajaan Washingtonissa. Skandaali sai nimen Watergate murtokohteena toimineen rakennuksen mukaan.

Nixonin tukijoukot yrittivät pitää hänet syytösten yläpuolella, mutta presidentin osuus tapauksen peittely-yrityksessä vuoti julkisuuteen. Nixonia vaadittiin luovuttamaan virkahuoneessaan käytyjen keskustelujen nauhoitukset. Presidentti kieltäytyi, mutta ajettiin nurkkaan ja erosi vuonna 1974.

Uusi presidentti Ford armahti hänet kuukautta myöhemmin kaikista mahdollisista virkarikoksista estäen täten Nixonin syytteeseenpanon. Petteri Savolaisen tarkastellaan Watergate-tapausta neljännesvuosisadan perspektiivillä.

Lue lisää:

Yhdysvaltojen 37. presidentti Richard Nixon.

Nixon ajetaan nurkkaan

Valkoinen talo joutuu tulilinjalle keväällä 1973. Päitä vaaditaan vadille, kun salailun ja valheiden verkko alkaa selvitä.