Hyppää pääsisältöön

Kulta-Heli Rantanen teki historiaa

Heli Rantanen mullisti Atlantan olympiakisoissa 1996 suomalaisen naisurheilun historiaa voittamalla keihäänheitossa kultaa.

Vuonna 1970 syntyneestä Rantasesta tuli suorituksellaan Suomen olympiahistorian ensimmäinen naispuolinen yleisurheiluvoittaja. Keihäskulta jäi Suomen ainoaksi kultamitaliksi Atlantassa.

Ajankohtaisessa Kakkosessa Rantanen paljastaa, miten hurtista tyylistään tunnettu Seppo Räty kannusti naiskollegaansa ennen viskausta: "Heitä niin, että kusi lentää!" Rädyn ollessa vuorossa Rantanen vastasi samalla mitalla: "Saat jos voitat!" Kansan keskuudessa sananvaihdosta on kiertänyt myös muita versioita.

A2-haastattelussa olympiavoittajalta kysellään myös olympiajoukkueen keskinäisistä suhteista, harjoittelusta pimeinä talvi-iltoina, yleisön kannustuksen aiheuttamista paineista, vanhempien suhtautumisesta ja miesihanteesta.

Rantanen oli finaalin ensimmäinen heittäjä ja teki kultamitalituloksen avausheitollaan. "Jalat oli setsuurina ensimmäisen heiton jälkeen", hän kertoo radion kisahaastattelussa.

Tietolaatikko

Heli Rantasen voittoheitto Atlantassa kantoi 67.94 metriä. Suomen keihäsnaiset olivat tätä ennen päässeet olympiamitaleille vain kahdesti: hopeaa heittivät Kaisa Parviainen Lontoossa 1948 ja Tiina Lillak Los Angelesissa 1984.
Heli Rantanen lopetti uransa vuonna 2001 vaikean polvileikkauksen jälkeen. 2000-luvulla hän on toiminut Paula Huhtaniemen valmentajana.