Hyppää pääsisältöön

Kun Porkkalan puomi nousi

Raja-alueen puomi nostettiin ylös 26. tammikuuta 1956 iltapäivällä kello kolme. Tämän jälkeen alueelle marssivat Suomen armeijan joukot.

Venäläiset aloittivat alueen tyhjentämisen pian palautussopimuksen allekirjoituksen jälkeen. Taivaalle kohoavat tulipatsaat ja voimakkaat räjähdykset olivat jo syksyllä 1955 merkkinä siitä, että venäläiset purkivat linnoituslaitteitaan.

Suomen rajavartiosto seurasi Porkkalan junaliikennettä tarkkaan. Poiskuljetettavat tykit ja panssarivaunut antoivat viitteitä tukikohdan varustuksesta.

Palautuksen jälkeen sotilaat tarkastivat Porkkalan alueen. Liikkuminen oli aluksi rajoitettua. Kulkulupana toimi ns. Porkkalan passi, joka mahdollisti alueella liikkumisen vain päiväaikaan.

Kun viimeiset venäläiset junat lähtivät tammikuussa 1956 Porkkalasta, saattojoukoissa oli mm. pääministeri Urho Kekkonen. Pasilan asemalla pidetyissä lähtöjuhlissa oli mukana myös Suomi-Neuvostoliitto-Seuran edustus.

Teksti: Reijo Perälä

  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto