Hyppää pääsisältöön

Kun Porkkalan puomi nousi

Raja-alueen puomi nostettiin ylös 26. tammikuuta 1956 iltapäivällä kello kolme. Tämän jälkeen alueelle marssivat Suomen armeijan joukot.

Venäläiset aloittivat alueen tyhjentämisen pian palautussopimuksen allekirjoituksen jälkeen. Taivaalle kohoavat tulipatsaat ja voimakkaat räjähdykset olivat jo syksyllä 1955 merkkinä siitä, että venäläiset purkivat linnoituslaitteitaan.

Suomen rajavartiosto seurasi Porkkalan junaliikennettä tarkkaan. Poiskuljetettavat tykit ja panssarivaunut antoivat viitteitä tukikohdan varustuksesta.

Palautuksen jälkeen sotilaat tarkastivat Porkkalan alueen. Liikkuminen oli aluksi rajoitettua. Kulkulupana toimi ns. Porkkalan passi, joka mahdollisti alueella liikkumisen vain päiväaikaan.

Kun viimeiset venäläiset junat lähtivät tammikuussa 1956 Porkkalasta, saattojoukoissa oli mm. pääministeri Urho Kekkonen. Pasilan asemalla pidetyissä lähtöjuhlissa oli mukana myös Suomi-Neuvostoliitto-Seuran edustus.

Teksti: Reijo Perälä

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto