Hyppää pääsisältöön

Kuplettimestari Palle

Viihteen moniottelija hauskutti kansalaisia kupleteillaan, revyillään ja pakinoillaan. Espiksen rapsodia ja muut 1930-luvun revyylaulut ovat suomalaisen hupilaulun klassikoita.

Tietolaatikko

Espiksen rapsodia. Säv. trad., san. Palle. Es. Mati, Jorkka ja Palle (Martta Kinnunen, Georg Malmstén ja Reino Palmroth). Odeon A 228441.
Perheidylli (revyystä Ympäri käydään, yhteen tullaan). Säv. ja san. Palle. Es. Mati ja Jorkka. Odeon A 228457.
Laulaen maailman ympäri. Säv. trad., san. Palle. Jorkka ja Palle. Odeon A 228550.
Vaikka ei sitä tyhmempi heti huomaa. Säv. Jules Sylvain, san. Palle. Es. Palle. Odeon A 228471.
Niin ne vuan vuuet männöö. Säv. trad., san. Palle. Es. Jorkka ja Palle. Odeon A 228563.

Suomalaiset tunsivat kirjailija Reino Hirvisepän ja majuri Reino Wilhelm Palmrothin (1906-1992) paremmin viihdemies Pallena.

Hirvisepän sydäntä lähellä olivat myös maanpuolustus ja urheilu. Radiouransa hän aloittikin urheiluselostajana vuonna 1929.

Seuraavan vuosikymmenen radiorevyyt tekivät hänet tunnetuksi ympäri Suomea. Näitä laulujaan hän esittelee vuonna 1980 tehdyssä radio-ohjelmassa.

Talvisodan aikana Pallen suosio oli hyödyksi hänen johtamalleen Päämajan propagandaosastolle. Välirauhan aikana hän aloitti viihdettä ja maanpuolustusasiaa yhdistäneet asemiesillat ja pyrki jatkosodan aikana kohottamaan taistelumielialaa monilla propagandalauluilla.

Rauhan tultua Palmroth joutui eroamaan armeijasta, ja radioura loppui erimielisyyksiin Hella Wuolijoen kanssa. Valvontakomission aikainen revyynäyttämö Iloinen Teatteri lopetettiin poliittisiin syihin vedoten.

Palmroth siirtyi liike-elämän palvelukseen ja perusti myöhemmin lyhytelokuvien tuotantoyhtiön. 1960-luvulla hän taittoi innokkaasti peistä modernia runoutta, pitkätukkamuotia, vasemmistoradikaaleja ja ”reporadiota” vastaan.

Tteksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto