Hyppää pääsisältöön

Kuplettimestari Palle

Viihteen moniottelija hauskutti kansalaisia kupleteillaan, revyillään ja pakinoillaan. Espiksen rapsodia ja muut 1930-luvun revyylaulut ovat suomalaisen hupilaulun klassikoita.

Tietolaatikko

Espiksen rapsodia. Säv. trad., san. Palle. Es. Mati, Jorkka ja Palle (Martta Kinnunen, Georg Malmstén ja Reino Palmroth). Odeon A 228441.
Perheidylli (revyystä Ympäri käydään, yhteen tullaan). Säv. ja san. Palle. Es. Mati ja Jorkka. Odeon A 228457.
Laulaen maailman ympäri. Säv. trad., san. Palle. Jorkka ja Palle. Odeon A 228550.
Vaikka ei sitä tyhmempi heti huomaa. Säv. Jules Sylvain, san. Palle. Es. Palle. Odeon A 228471.
Niin ne vuan vuuet männöö. Säv. trad., san. Palle. Es. Jorkka ja Palle. Odeon A 228563.

Suomalaiset tunsivat kirjailija Reino Hirvisepän ja majuri Reino Wilhelm Palmrothin (1906-1992) paremmin viihdemies Pallena.

Hirvisepän sydäntä lähellä olivat myös maanpuolustus ja urheilu. Radiouransa hän aloittikin urheiluselostajana vuonna 1929.

Seuraavan vuosikymmenen radiorevyyt tekivät hänet tunnetuksi ympäri Suomea. Näitä laulujaan hän esittelee vuonna 1980 tehdyssä radio-ohjelmassa.

Talvisodan aikana Pallen suosio oli hyödyksi hänen johtamalleen Päämajan propagandaosastolle. Välirauhan aikana hän aloitti viihdettä ja maanpuolustusasiaa yhdistäneet asemiesillat ja pyrki jatkosodan aikana kohottamaan taistelumielialaa monilla propagandalauluilla.

Rauhan tultua Palmroth joutui eroamaan armeijasta, ja radioura loppui erimielisyyksiin Hella Wuolijoen kanssa. Valvontakomission aikainen revyynäyttämö Iloinen Teatteri lopetettiin poliittisiin syihin vedoten.

Palmroth siirtyi liike-elämän palvelukseen ja perusti myöhemmin lyhytelokuvien tuotantoyhtiön. 1960-luvulla hän taittoi innokkaasti peistä modernia runoutta, pitkätukkamuotia, vasemmistoradikaaleja ja ”reporadiota” vastaan.

Tteksti: Jukka Lindfors