Hyppää pääsisältöön

Kurt Vonnegut, sota ja Amerikka

Satiirikko kertoo vuonna 1978 tehdyssä englanninkielisessä haastattelussa lapsuudestaan, sotakokemuksistaan, amerikkalaisesta unelmasta, Nixonista ja vastakulttuurista.

Indianapolisissa syntynyt Kurt Vonnegut Jr. (1922-2007) muistelee lapsuuttaan ja amerikansaksalaisiin sodan aikaina kohdistunutta vihamielisyyttä.

Toisen maailmansodan aikana hän joutui saksalaisten sotavankina todistamaan Dresdenin pommitusta. Hän kuvaa sitä tarkoituksettomaksi verilöylyksi 1969 ilmestyneessä läpimurtoromaanissaan "Teurastamo 5".

Kysyttäessä "amerikkalaisesta unelmasta" Vonnegut toteaa eläneensä sen itse. Ongelmana oli, etteivät ihmiset enää unelmoineet siitä, mitä USA:n pitäisi olla. 1960-luvun virkistävä vastakulttuurikin kaatui huumeisiin.

Tuoreimmassa kirjassaan "Hui hai" ("Slapstick") hän kuvasi Yhdysvaltain viimeisen presidentin ja Manhattanin kuninkaan apokalyptisia visioita.

Presidentti Richard Nixonin hahmo tuntuu viehättävän mustan huumorin taitajaa: "Nixonia ei kukaan olisi voinut keksiä." Vuonna 1979 ilmestyneen "Piruparan" päähenkilö sotkeutuikin mm. Watergate-skandaaliin.

Ohjelmasta ei valitettavasti ole säilynyt tekstitettyä versiota.

Teksti: Jukka Lindfors