Hyppää pääsisältöön

Kuuba ennen ja jälkeen vallankumouksen

Tohtori Fidel Castro sisseineen kaatoi Batistan diktatuurin Kuubassa vuonna 1959. Muutamaa vuotta myöhemmin pienestä sokerisaaresta tuli kylmän sodan polttopiste. Knud Möllerin radio-ohjelma vuodelta 1964 käy läpi Kuuban siihenastisia vaiheita.

Kuuban kommunistit olivat viimeiseen asti vieroksuneet Fidel Castroa (1926-2016) aatteiltaan pahaisena pikkuporvarina. Castrosta tuli kuitenkin sosialismin etuvartiomies noin 120 kilometrin päässä Yhdysvaltain rannikolta.

Amerikkalaisten maanomistajien maiden takavarikointi ja yhdysvaltalaisten yritysten kansallistaminen sai USA:n julistamaan Kuuban osittaiseen kauppasaartoon. Se laajeni miltei täydelliseksi vuonna 1962.

Keväällä 1961 Yhdysvallat tuki kuubalaisten emigranttien epäonnistunutta maihinnousuyritystä Sikojenlahdella. Seuraavana vuonna kiista Neuvostoliiton saarelle sijoittamista ohjuksista uhkasi syöstä suurvallat ydinsotaan.