Hyppää pääsisältöön

Kuuden päivän sodassa Israel löi vihollisensa ällistyttävällä vauhdilla

Kesäkuussa 1967 alkoi kolmas täysimittainen sota Israelin ja ympäröivien arabimaiden välillä.

Uutta sotaa edelsi puolin ja toisin jännittynyt tilanne. Sarja Egyptin saarto- ja joukkojensiirtotoimia, jotka Israel koki uhkaaviksi, sai sen tekemään sotilaallisen aloitteen.

Muiden arabimaiden avusta huolimatta Israel löi ällistyttävällä vauhdilla Egyptin, Syyrian ja Jordanian miesluvultaan moninkertaiset armeijat miehittäen Jordanin länsirannan, Siinain, Gazan ja Golanin.

Kesäkuun 1967 uutis- ja ajankohtaiskatsaukset selostavat "kuuden päivän sodan" maailmalla herättämiä reaktioita.

Tietolaatikko

Israelin perustamisen jälkeen vuosina 1948-49 käyty sota päättyi YK:n välittämään rauhaan

750 000 palestiinalaispakolaista asettui tällöin naapurivaltioihin, ja arabijohtajat uhkasivat ajaa israelilaiset mereen

Vuonna 1956 Israel hyökkäsi Ranskan ja Englannin tukemana Suezin kanavan kansallistaneeseen Egyptiin, josta se YK:n painostuksen jälkeen vetäytyi

Vuoden 1967 jälkeen seuraava avoin sota käytiin vuonna 1973 Egyptin ja Syyrian hyökätessä Israeliin

Kommentit
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto