Hyppää pääsisältöön

Kuusi runoilijaa

Otto Manninen, Heikki Klemetti, Aaro Hellaakoski, Einari Vuorela, P. Mustapää ja Oiva Paloheimo työssä ja levossa vuonna 1948.

Kansalliskirjallisuutemme merkkimiehiä juhlistavan elokuvan tyyli on ylevä.

Otto Manninen (1872-1950) näyttäytyy siinä kultuuriheeroksena, "aikamme suomalaisten runoilijoiden kunniavanhuksena". Mukana on myös hänen vaimonsa Anni Swan (1875-1958), "jo monien sukupolvien alati tuore satutäti".

Säveltäjä Heikki Klemetti (1876-1953), joka viljeli pikkurunoja muistelmateoksissaan, oli "herkkä luonnonkuuntelija ja viisas ihmisten vaistoaja".

Karun miehekäs Aaro Hellaakoski (1893-1952) kirjoitti "alkuvoimaisia, villin raskaita säkeitä", kun taas Einari Vuorela (1899-1972) oli "välitön, luonteva ja heleä laulaja".

Martti Haavion (1899-1973) eli P. Mustapään seurassa nähdään myös puoliso, kansanrunoudentutkija Elsa Enäjärvi-Haavio (1901-1951).

Oiva Paloheimo (1910-1973) on saanut määritellä itse itsensä: hän sanoo olevansa rikkinäinen, epäuskoinen ja ihanteita ikävöivä.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto