Hyppää pääsisältöön

Kylmää sotaa Saksojen välillä

DDR:n puolustusministeri lähikuvassa vuonna 1965. Maan kansanarmeija oli alistettu Varsovan liitolle.

II maailmansodan jälkeen Saksa jakautui kahdeksi toisilleen vihamieliseksi valtioksi. Lännessä eli Saksan liittotasavallassa luotiin vuonna 1956 NATO:n alaisuudessa toimivat Bundeswehrin joukot.

Sen seurauksena Saksan demokraattinen tasavalta (DDR) muutti ns. kasarmeihin sijoitetut poliisijoukkonsa Varsovan liitolle alistetuksi kansanarmeijaksi.

1960-luvulla Itä-Saksan kansanarmeijaan kuului noin 200 000 henkeä, Länsi-Saksan Bundeswehriin yli kaksinkertainen määrä. Lännessä uskottiin DDR:n valmistavan kansanarmeijaa veljessotaan, idässä puolestaan pelättiin länsisaksalaista revansismia.

Haastattelu kenraali Karl-Heinz Hoffmannista on kurkistus tilanteeseen, jossa Saksojen rajat olivat vahvistamatta ja naapurimaiden välillä käytiin kylmää sotaa.

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto