Hyppää pääsisältöön

Kysy pois, Küsi julgesti 2.

Tässä Kysy pois, Küsi julgesti –ohjelmassa virolaislapset kysyivät muun muassa, ovatko liitutaulut Suomessa mustia ja käyvätkö suomalaislapset mielellään koulua.

Tässä esimerkkiohjelmassa käsitellään mm. venäjän kielenopetusta Suomessa. Venäjän kielen opetus lisääntyy ohjelman mukaan koko ajan Suomessa.

Suomalaislapsia kiinnostaa, kuinka monta kolhoosia on Eestissä. Vastaus on neljäsataa. Säilyneellä kuvanauhalla eestinkielisiä vastauksia ei ole tekstitetty.

M. A. Numminen esittelee Kristiinan kaupunkia viroksi. Lapset kääntävät puheet suomeksi.

Toimittajana Tallinnan studiossa oli Enn Eesmaa, Helsingin studiossa Satu Marttila ja Markku Valkonen.

Kysy pois, Küsi julgesti -yhteislähetyksiä Suomen Yleisradion ja Neuvosto-Eestin kanssa tehtiin kaksi.

Kysy pois -ohjelma sai alkunsa radiosta

Toimittaja ja Yleisradion entinen ohjelmapäällikkö Jorma Pilke kertoo sarjan synnystä:

"Vuonna 1973 kävin neuvotteluja Eestin Radion edustajien kanssa. Toimittaja Max Rand avusti kontakteissa Moskovaan ja saimme ohjelmaidean yhteistyöpöytäkirjaan. Saimme luvan aloittaa ohjelmat 1974 ja niitä tehtiin aina vuoteen 1979 asti.

Yhdessä Eestin Radion Mari Tarandin kanssa teimme myös tietokilpailuja koululaisille. Tarkoituksena oli lisätä tietämystä naapurikansastamme. Kerroin ohjelmasarjasta ja ideasta toimittaja ohjaaja Orvo Kontiolle, joka innostui asiasta ja jatkoimme ohjelmasarjaa myös TV 1:n puolella.

Ohjelmat koostuivat varhaisnuorten kysymyksistä ja vastauksista kummankin maan puolelta. Kysymykset valikoitiin radio-yhteistyön osalta radionomaisiin ja televisiossa kuvallisesti mielenkiintoisiin osioihin. Mari Tarandista tuli myöhemmin kulttuuritoimittaja ja hänen miehensä oli uuden Viron ensimmäisen hallituksen ympäristöministeri ja myöhemmin väliaikaisen hallituksen pääministeri. "

Lue lisää:

Kysy pois, Küsi julgesti – koululaisten kysymyksiä Neuvosto-Eestistä ja Suomesta

Kysy pois, Küsi julgesti –ohjelmassa Suomen ja Neuvosto-Eestin koululaiset kysyvät toistensa kotimaista ja koulunkäynnistä. Suomalaisnuoria kiinnosti muun muassa, ovatko virolaiset hauskoja, luetaanko Eestissä Aku Ankkaa ja ovatko virolaiset koskaan sotineet. Vastaukset suomalaislasten kysymyksiin annetaan eestiksi ilman tekstitystä.

Kommentit