Hyppää pääsisältöön

Lahden ensimmäiset MM-isännyydet

Salpausselän ensimmäisissä kansainvälisissä hiihtokisoissa vuonna 1926 hiihdettiin naamarit päässä paukkupakkasessa ja hypättiin ennennäkemättömiä 40 metrin mäkiloikkia.

Lahden neljänsien maailmanmestaruuskisojen aattona 1978 toimittajat Harri Eljanko, Sulo Kolkka ja Reino Hirviseppä muistelivat aikaisempia Lahden MM-kisoja vuosilta 1926, 1938 ja 1958.

Vuonna 1926 Lahdessa järjestettiin niin sanotut kongressikilpailut, jotka myöhemmin virallistettiin maailmanmestaruuskilpailuiksi. Päivien suuri suomalaissankari oli 30 ja 50 kilometrin voittaja Matti Raivio.

Sulo Kolkka, joka käytti myös nimimerkkiä Simeoni, muistelee 1926-kisojen ohjelmaa: 50 kilometrin voitto oli suomalaisille kaikki kaikessa. Kisa hiihdettiin naamarit päällä 33 asteen pakkasessa.

Vuoden 1938 MM-kisoihin Suomi osallistui noin 200-miehisellä joukkueella. Pohjoismaalaiset hallitsivat yhä pituushiihdon kärkisijoja.

Eljanko muistelee 50 kilometrin hiihtoa: "Ruotsi odotti niistä oikein heidän läpilyöntiään - mutta eipä ollut nollakelissä onnea ruotsalaisilla, sillä kymmenen parhaan joukossa oli yhdeksän suomalaista ja yksi norjalainen!"

Vuoden 1958 kisoista Suomi kahmi komean saaliin: kymmenen mitalia, joista 4 kultaista.

Kommentit
 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

 • Matti Nykänen voitti mäkihypyssä kaiken – katso videoita urheilu- ja viihdetähden elämän varrelta

  Mäkihyppylegendan esiintymisiä vuosien varrelta.

  Mäkihyppääjä Matti Nykänen (1963–2019) oli nelinkertainen olympiakultamitalisti ja kuusinkertainen maailmanmestari. Vaikka Nykänen urheilu-uransa jälkeen ajelehti kohusta toiseen alkoholinkäyttönsä ja myrskyisten parisuhteidensa ristiaallokossa, ovat miehen urheilumeriitit kuitenkin vertaansa vailla maailmassa. Artikkeliin on koottu 55-vuotiaana menehtyneen Nykäsen saavutuksia ja esiintymisiä vuosien varrelta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto