Hyppää pääsisältöön

Lakkoja ja IRAn väkivaltaa

Margaret Thacherin aikana Britannian julkisen talouden rahahanoja kiristettiin voimakkaasti. Talous saatiin kasvuun, mutta köyhien asema heikkeni entisestään.

Thatcherin opin mukaan hallituksen on tehtävä kaikkensa talouden rattaiden pitämiseksi liikkeellä. Tämä merkitsi julkistalouden tiukkenemista.

Osa thatcherismiä oli valtionyhtiöiden yksityistäminen. Se on saanut kiitosten lisäksi haukkuja, sillä esimerkiksi rautateiden pilkkominen useisiin yhtiöihin on heikentänyt rataturvallisuutta.

Tiukka talouspolitiikka ei sujunut ongelmitta, sillä vuonna 1984 Britanniassa alkoi yli vuoden kestänyt kaivoslakko, johon tuli mukaan myös kuljetusala.

Lakon taustalla oli Thatcherin ajatus lopettaa pohjoisen kannattamattomia hiilikaivoksia.

Lopulta rautarouva sai käännettyä lakon omaksi edukseen, koska lakkolaiset syyllistyivät väkivaltaisuuksiin ja pitkä lakko alkoi käydä työläisten palkkapussin päälle. Lopulta kaivosväki marssi takaisin työpaikoillensa.

Thatcherin kaudella jännitystä lisäsi myös IRA:n väkivalta. Pääministeri jäi henkiin onnekkaan sattuman takia Brightonissa tehdystä pommi-iskusta.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto