Hyppää pääsisältöön

Lakkoja ja IRAn väkivaltaa

Margaret Thacherin aikana Britannian julkisen talouden rahahanoja kiristettiin voimakkaasti. Talous saatiin kasvuun, mutta köyhien asema heikkeni entisestään.

Thatcherin opin mukaan hallituksen on tehtävä kaikkensa talouden rattaiden pitämiseksi liikkeellä. Tämä merkitsi julkistalouden tiukkenemista.

Osa thatcherismiä oli valtionyhtiöiden yksityistäminen. Se on saanut kiitosten lisäksi haukkuja, sillä esimerkiksi rautateiden pilkkominen useisiin yhtiöihin on heikentänyt rataturvallisuutta.

Tiukka talouspolitiikka ei sujunut ongelmitta, sillä vuonna 1984 Britanniassa alkoi yli vuoden kestänyt kaivoslakko, johon tuli mukaan myös kuljetusala.

Lakon taustalla oli Thatcherin ajatus lopettaa pohjoisen kannattamattomia hiilikaivoksia.

Lopulta rautarouva sai käännettyä lakon omaksi edukseen, koska lakkolaiset syyllistyivät väkivaltaisuuksiin ja pitkä lakko alkoi käydä työläisten palkkapussin päälle. Lopulta kaivosväki marssi takaisin työpaikoillensa.

Thatcherin kaudella jännitystä lisäsi myös IRA:n väkivalta. Pääministeri jäi henkiin onnekkaan sattuman takia Brightonissa tehdystä pommi-iskusta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto