Hyppää pääsisältöön

Lapsijärjestöt vastustivat Sex Pistolsia

Tammikuussa 1978 Suomessa nousi kohu punkyhtye Sex Pistolsin maahantulosta. Brittiyhtyeen pelättiin vaikuttavan vahingollisesti maan nousevaan polveen.

Uutinen Sex Pistolsin konserttivierailusta tuli julki tammikuussa 1978. Lehtitietojen hälyttäminä poliittiset lapsijärjestöt, Lastensuojelun Keskusliitto ja jopa SAK vaativat yhtyeen pysäyttämistä rajalle.

Ajankohtainen Kakkonen maalasi lähetyksessään Sex Pistolsista kuvan rikollisina, joiden kannattajat pukeutuivat "fasistisiin uniformuihin". Punkmuoti samastettiin väkivaltaviihteeseen.

Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja Kalle Justander toteaa haastattelussaan sen tarjoavan ”lapsille ja nuorille anarkiaa ja väkivaltaa muotiasiana ja viihteen keinoin”.

Soundi-lehden toimittaja Pekka Markkula arvioi punkin taustoja toisin. Nuoret olivat vieraantuneet suurista rocktähdistä ja toisaalta turhautuneita työttömyyteen ja näköalattomuuteen, hän toteaa. Hakaristit ja hätkähdyttävät elkeet olivat vain tämän turhautumisen lapsellisia ilmauksia.

Tietolaatikko

Sex Pistols -kohu perustui Helsingin Sanomien uutiseen, jossa ryhmää kuvailtiin ”väkivaltaiseksi ja omituiseksi” ja kerrottiin sen ”kaikkien jäsenten” omaavan ”erilaisia huume- ja pahoinpitelysyytteitä”.

Vastaavia kannanottoja sateli ulkomaalaisvirastoon Helsingin Sanomien kehotettua kansalaisia siihen.

Kommunistinen työministeri Arvo Aalto päättikin evätä punkrokkareilta työluvat.

Suojelutoimenpiteet osoittautuivat kuitenkin jälkijättöisiksi, sillä Sex Pistols ehti hajota ennen kuin sen oli määrä saapua turmelemaan suomalaislapsia.

Kommentit