Hyppää pääsisältöön

Lasikuitu kohotti Pentti Nikulan maagisiin ME-korkeuksiin

Somerolainen Pentti Nikula mursi seiväshypyn 35-vuotisen amerikkalaisvallan maailmanennätyksellään vuonna 1962. Seuraavana vuonna hän ylitti kiihkeästi tavoitellun 500 cm:n haamurajan ensimmäisenä maailmassa.

Tietolaatikko

Kirjallisuutta
Matti Hannus: Lasikuidun taitaja. Teoksessa Urheilu 2000, osa 3, WSOY 1995.

Lasikuituvälineiden myötä seiväshypyssä käynnistyi 1960-luvun alussa maailmanlaajuinen ennätysjahti. Myös suomalaisten odotettiin osallistuvan tulosmurskajaisiin kilpailu kilpailulta.

Pentti Nikula löi voimassa olleen ME:n sentillä ylittäessään 494 cm Helsingin Olympiastadionilla jo 15. kesäkuuta 1962. Suoritus kuitenkin hylättiin tuolloisten sääntöjen perusteella, koska seiväs kaatui alastuloalueelle.

Uusi 494 cm:n ME syntyi viimein Kauhavalla vain viikkoa myöhemmin. Yleisradion kamerat eivät olleet paikalla, mutta radiohaastattelussa 1992 Nikula muisteli, että ennätyshypyn jälkeen rima jäi väpättämään. Hänen suurin huolensa olikin, että alastulopaikalle säntäävät onnittelijat pudottavat riman telineitä töniessään.

Nikulasta tuli hypyllään seiväshypyn ensimmäinen eurooppalainen ME-mies sitten vuoden 1925. Kyseessä oli myös Suomen urheiluhistorian ensimmäinen maailmanennätys hyppylajeissa.

Valokeilassa-ohjelmassa Hannu Karpo testasi, tunnistavatko itäsuomalaiset valokuvista tuoreen urheilusankarin, jonka elämässä "lasikuidulla on tärkeä sija". Kovin hyvin ei Nikulan naamaa vielä tunnettu, ja jotkut veikkasivatkin häntä "radioherraksi" tai peräti "kuuluisaksi murhamieheksi".

Seuraavana syksynä Nikula voitti Belgradissa EM-kultaa. Helmikuussa 1963 hän ylitti ensimmäisenä maailmassa viiden metrin maagisen rajan Pajulahden hallissa. Hän rikkoi sisäratojen ME:n kaikkiaan kolmasti samassa hurjassa kilpailussa yltäen parhaimmallaan 510 senttiin. Tämä jäikin Nikulan uran korkeimmaksi hypyksi.

Suomalainen seiväsusko oli huippulukemissa toukokuussa 1963, kun Rosenlewin Urheilijoiden juhlakisassa toteutettiin "seiväshyppääjiemme hyökkäys" amerikkalaisten uusia ME-tuloksia vastaan. Nikula ei enää yltänyt toivottuun maailmanennätykseen, mutta teki uuden Euroopan ennätyksen 500 cm:n hypyllään. Se oli myös hänen kaikkien aikojen paras tuloksensa ulkoradoilla.

Nikula lopetti urheilu-uransa pian lyhyen loistokautensa jälkeen mm. olkapäävamman takia. "Se oli hyväkin, urheilija ei useinkaan osaa lopettaa ajoissa", hän toteaa ennätysvuosiaan muistellessaan.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto