Hyppää pääsisältöön

Leo Lastumäki ja Heikki Kinnunen olivat 1970-luvun suosikkinäyttelijöitä

Heikki Kinnunen ja Leo Lastumäki
Heikki Kinnunen ja Leo Lastumäki Kuva: Erkki Suoni / Yle kuvapalvelu Heikki Kinnunen,Leo Lastumäki

Leo Lastumäki ja Heikki Kinnunen nousivat 1970-luvun alussa kansansuosikeiksi Ällitälli-viihdesarjan myötä. Vuonna 1972 koomikkoduo kiinnitettiin päärooleihin menestyselokuvaan Lampaansyöjät.

Lastumäki ja Kinnunen näyttelivät ensi kertaa yhdessä Mikkelissä, kun Kinnunen oli vielä pieni poika. Ällitälliin heidät molemmat kiinnitettiin erikseen.

Yhteistyö alkoi kuitenkin luistaa niin hyvin, että kumpikin alkoi jo arvata, mitä toinen seuraavaksi puhuu tai tekee. Se olikin tarpeen, sillä Kinnusen näytellessä Turun kaupunginteatterissa tv-sarjaa ei ehditty harjoitella. Parivaljakko jatkoi yhdessä erilaisissa tv:n viihdesarjoissa vuoteen 1976 asti.

Näyttelijät Heikki Kinnunen ja Leo Lastumäki.
Heikki Kinnunen ja Leo Lastumäki Merirosvoradio-viihdesarjassa vuonna 1975. Näyttelijät Heikki Kinnunen ja Leo Lastumäki. Kuva: Leif Öster / Yle kuvapalvelu Heikki Kinnunen,Leo Lastumäki

Vuonna 1972 kuvattu Lampaansyöjät-elokuva pohjautui Veikko Huovisen suosittuun romaaniin. Seppo Huunosen ohjaama filmi ei ollut erityinen arvostelumenestys, mutta katsojia se keräsi lähes tuplasti sen verran kuin vuoden muut suomalaiset uutuudet yhteensä. Elokuva kuvasi luonnonläheistä juopottelua, kulinarismia ja filosofointia.

Lastumäki ja Kinnunen kertovat Ällitällistä ja tekeillä olevasta elokuvasta keskellä Lampaansyöjien kuvauksia. Filmin päähenkilöiden lailla molemmat viihtyvät luonnossa. He veistelevätkin radiojohtaja Eino S. Revon pakkolomaan viitaten: "Pitäisi tehdä oikein poliittinen ohjelma, että kansa oikein suuttuisi, niin antaisivat meille täyden palkan ja ajaisivat meidät metsään pois työstä kuten Revonkin."

Lue lisää:

Ällitälli – 1970-luvun viihdettä aivokopan katveesta

Siloposkinen Heikki Kinnunen ja kooltaankin vakuuttava Leo Lastumäki hauskuuttivat suomalaisia Ällitällissä 1970-luvun alussa.

Lue lisää:

Ilkamien juhlissa Marita Nordberg, Seppo Kolehmainen ja Koivistolaiset eli Anneli ja Anja Koivisto

Ilkamien musiikkisketsejä

"Otitko sinä suihkun aamulla? En onko se kadonnut?", kysyy blondi toiselta blondilta Ilkamien "hipoissa". Ilkamien lyhyet välisketsit olivat puujalkavitsien aatelia.

Keskustele