Hyppää pääsisältöön

Lätkän talviklassikko 1955: Töölön Vesa – HIFK

Vuoden 1955 Helsingin mestaruuden toinen loppuottelupaikka ratkaistiin Väinämöisen kentällä, jossa vastakkain olivat HIFK ja Jokerien edeltäjä Töölön Vesa.

Helsingin IFK löi ottelussa Vesan 10-2. Tähtipaidat pääsivät voittonsa ansiosta HJK:ta vastaan pääkaupungin mestaruusfinaaliin.

Vesan tappion avain oli selostuksen mukaan ”luvattoman heikko maalivahti, jonka jatkuvat vuodot veivät joukkueelta lopunkin uskon peliin”.

Oman nostalgisen lisänsä filminpätkään luovat tuon ajan pelipaidat. Niitä eivät vielä korista kaljafirman tai autotalon mainokset.

Töölön Vesa pelasi SM-sarjassa kuuteen otteeseen vuosina 1956-64. Vesan jääkiekkotoiminnan pohjalle perustettiin uusi kiekkoseura Jokerit vuonna 1967.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto