Hyppää pääsisältöön

Lehtimiehet Porkkalassa

Porkkalan palautus oli iso uutinen myös ulkomaisissa lehdissä. Tammikuussa 1956 alueeseen kävi tutustumassa kansainvälinen lehtimiesvaltuuskunta. Autokolonnassa oli toista sataa ajoneuvoa ja satoja toimittajia.

Lehtimiehille esiteltiin venäläisten rakentamia rakennuksia. Vanhoja rakennuksia oli purettu pois ja uusia rakennettu tilalle. Kirkkonummen asemarakennus oli saanut venäläiseen tapaan sinisen värityksen. Sininen, punainen ja vihreä väri pistivät toimittajien silmiin.

Tukikohtaan oli rakennettu suuria, maanalaisia varastoluolia. Friggesbyn suolla oli kestopäällysteinen lentokenttä ja Degerbyssä suuri leipomo. Se oli pitänyt koko tukikohdan väen leivissä. Alueella oli myös uusi satama sekä sairaala- ja koulurakennuksia. Betonibunkkerit ja muut sotilaalliset rakennelmat kertoivat 11 vuotta jatkuneesta vuokrakaudesta.

Rakennusten todellinen kunto paljastui vasta keväällä lumen sulettua. Myöhemmin suurin osa venäläisten rakentamista rakennuksista purettiin pois niiden huonokuntoisuuden vuoksi.

Peltoalasta viljelyksessä oli ollut vajaa kolmannes. Paikoitellen viljelykset olivat huonossa kunnossa. Myös metsää oli hakattu, merkkinä tästä lähes metrin mittaiset kannot.

Teksti: Reijo Perälä

Kommentit