Hyppää pääsisältöön

Leningrad - suurkaupungin nykyaikaa

Toisen maailmansodan aikana Leningradin piirityksessä kuoli lähes miljoona ihmistä. Kalevi Kilpi tutkii, miten miljoonakaupunki oli elpynyt sodan tuhoista 1950-luvun puolivälissä.

Saarretun Leningradin kyky pitää puoliaan kuin ihmeen kaupalla oli toisen maailmansodan itärintaman ratkaisevia tapahtumia. Maailmansodan tuhot nousivat kaikkiaan 60 miljardiin ruplaan. Kaupunki jälleenrakennettiin vuosina 1948-49.

Vuonna 1951 sodan jälkiä ei ollut enää näkyvissä. Kalevi Kilpi vierailee mm. metrotyömaalla, pioneeripalatsin autokerhossa ja kantaaottavassa revyyteatterissa.

Kadulla ihmisten vaatetus on käytännöllistä ja lämmintä, ei eleganttia. Hintoja on vaikea verrata suomalaisiin. Miesten puku tuntuu kalliilta, mutta toisaalta verot ovat pienet ja sairastaminen aivan ilmaista.

Kulutustavaroita valmistetaan yhtä enemmän, katukuva muuttuu koko ajan. Tärkeimmät ajakohtaiset probleemat olivat asuntopula ja kulttuuritarpeiden tyydyttämisen vaikeus.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto