Hyppää pääsisältöön

Leningrad - suurkaupungin nykyaikaa

Toisen maailmansodan aikana Leningradin piirityksessä kuoli lähes miljoona ihmistä. Kalevi Kilpi tutkii, miten miljoonakaupunki oli elpynyt sodan tuhoista 1950-luvun puolivälissä.

Saarretun Leningradin kyky pitää puoliaan kuin ihmeen kaupalla oli toisen maailmansodan itärintaman ratkaisevia tapahtumia. Maailmansodan tuhot nousivat kaikkiaan 60 miljardiin ruplaan. Kaupunki jälleenrakennettiin vuosina 1948-49.

Vuonna 1951 sodan jälkiä ei ollut enää näkyvissä. Kalevi Kilpi vierailee mm. metrotyömaalla, pioneeripalatsin autokerhossa ja kantaaottavassa revyyteatterissa.

Kadulla ihmisten vaatetus on käytännöllistä ja lämmintä, ei eleganttia. Hintoja on vaikea verrata suomalaisiin. Miesten puku tuntuu kalliilta, mutta toisaalta verot ovat pienet ja sairastaminen aivan ilmaista.

Kulutustavaroita valmistetaan yhtä enemmän, katukuva muuttuu koko ajan. Tärkeimmät ajakohtaiset probleemat olivat asuntopula ja kulttuuritarpeiden tyydyttämisen vaikeus.

Teksti: Jukka Lindfors

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto