Hyppää pääsisältöön

Liettua kokeilee siipiään

Liettua antoi itsenäisyysjulistuksen ensimmäisenä neuvostotasavalloista keväällä 1990. Myös muut Baltian maat ottivat askelia kohti itsenäisyyttä. Käytännössä itsenäisyys sai vielä odottaa.

Liettuan korkein neuvosto päätti 11.3.1990, että maa eroaa Neuvostoliitosta ja julistautuu itsenäiseksi tasavallaksi. Pohjana oli vuoden 1918 itsenäisyysjulistus ja 1930-luvulla laadittu perustuslaki.

Maassa oli pidetty helmikuussa ensimmäiset vapaat vaalit, joissa voittajaksi nousi Vytautas Landsbergisin johtama Sájudis-kansanliike.

Landsbergis valittiin itsenäisyysjulistuksen yhteydessä maan presidentiksi. Hän oli ensimmäinen ei-kommunistinen presidentti neuvostoajalla.

Neuvostoliiton presidentti Mihail Gorbatšov asetti itsenäisyysjulistuksen jälkeen vientikieltoja Liettuaan. Neuvostoliitto rajoitti mm. maakaasun, öljyn ja hiilen vientiä maahan.

Neuvostoliitto lopetti taloussaarron kesäkuussa, kun Liettua jäädytti itsenäisyysjulistuksensa.

Seuraavana vuonna itsenäisyyspyrkimykset taas voimistuivat. Tammikuussa 1991 Liettuassa kuoli 12 ihmistä puna-armeijan vallattua panssareillaan suuren osan Vilnaa. Lisäksi yli sata ihmistä loukkaantui.

Myös Viro ja Latvia ottivat jo vuonna 1990 askelia kohti itsenäisyyttä. Latvia antoi toukokuussa Liettuaa loivemman itsenäisyysjulistuksen ja Viro julisti maaliskuussa neuvostovallan Virossa laittomaksi.

Baltian maiden itsenäisyys toteutui aidosti vasta vuoden 1991 syksyllä, kun Neuvostoliiton keskusjohdon valta romahti vanhoillisten vallankaappauksen epäonnistuttua.

Teksti: Paavo Rytsä

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto