Hyppää pääsisältöön

Lontoo valmistautuu Dianan häihin

Erkki Toivanen raportoi heinäkuussa 1981 Lontoosta, jossa valmistauduttiin maailman seuratuimpiin häihin. Seuraavana päivänä Diana nai kruununprinssi Charlesin.

Lady Diana Spenceristä tuli Walesin prinsessa heinäkuussa 1981. Lähes miljardi ihmistä seurasi hänen ja kruununprinssi Charlesin häitä suorana ympäri maailmaa. Siksi myös häävalmistelut olivat massiiviset kuten Toivanen raportoi Lontoon kaduilta.

Dianan ja Charlesin satu ei ollut pitkä. Perheeseen syntyi kaksi poikaa William ja Harry, mutta perheonnea ei ollut. Aviopuolisot elivät kumpikin omaa elämäänsä, ja lopulta heidän liittonsa päätyi eroon vuonna 1996. Ero keinutti koko kuningashuonetta, sillä Diana oli poikkeuksellisen suosittu kuningasperheen jäsen.

Diana tuli tunnetuksi ihmisoikeuksien puolustajana. Hän kampanjoi mm. aidsia sairastavien puolesta ja maamiinoja vastaan. Diana kuoli auto-onnettomuudessa Pariisissa elokuussa 1997.

Teksti: Paavo Rytsä

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto