Hyppää pääsisältöön

Lordi ylivoimaiseen voittoon Euroviisuissa 2006

Lordi lähti hyvistä asemista toukokuun 20. päivänä pidettyyn Eurovision laulukilpailun finaaliin. Vedonlyöntitoimistotkin uumoilivat Suomen historian parasta sijoitusta.

Lähes puolitoista miljoonaa suomalaista jännitti kotikatsomossa Lordin kilpailua. Näyttävä esitys tulitekniikkoineen antoi odottaa menestystä.

Pisteiden lasku alkoi äärimmäisen jännittävästi. Ensimmäisenä pisteitä antoi Slovenia, jolta Suomi sai kahdeksan pistettä.

Toisena maana pisteitä antoi Andorra. Suomi sai lilliputtimaalta kymmenen pistettä ja siirtyi johtoon, joka säilyi kilpailun loppuun asti.


Tanskalla oli kunnia antaa Suomelle ensimmäiset 12 pistettä lähes 30 vuoteen. Suomi sai täydet pisteet kaikilta Pohjoismailta sekä Britannialta, Virolta, Puolalta ja Kreikalta.

Pisteittä Suomen jättivät vain Albania, Armenia ja Monaco.

Suomen pistesaalis kohosi kaikkien aikojen ennätykseen 292 pisteeseen. Toiseksi tullut Venäjä jäi 44 pisteen päähän.

Finaalissa annetut pisteet

FINAALIN KOKONAISPISTEET JA MUIDEN FINAALIMAIDEN SUOMELLE ANTAMAT PISTEET:
Suomi 292
Venäjä 248 (8)
Bosnia ja Hertsegovina 229 (7)
Romania 172 (4)
Ruotsi 170 (12)
Liettua 162 (10)
Ukraina 145 (7)
Armenia 129 (-)
Irlanti 93 (10)
Turkki 91 (7)
Makedonia 56 (6)
Kroatia 56 (10)
Norja 36 (12)
Saksa 36 (10)
Latvia 30 (8)
Sveitsi 30 (8)
Tanska 26 (12)
Britannia 25 (12)
Moldova 22 (6)
Espanja 18 (10)
Ranska 5 (8)
Israel 4 (7)
Malta 1 (7)
Finaalin ulkopuolisilta mailta Suomi sai Islannilta, Virolta ja Puolalta 12 pistettä, Andorralta 10 pistettä, Belgialta ja Slovenialta kahdeksan pistettä, Valko-Venäjältä, Alankomailta ja Serbia & Montenegrolta seitsemän pistettä, Portugalilta ja Moldovalta kuusi pistettä sekä Kyprokselta ja Bulgarialta viisi pistettä.

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto