Hyppää pääsisältöön

Love Records - rakkaudesta musiikkiin

Muotokuva levy-yhtiöstä, joka teki historiaa: Love Records perustettiin vuonna 1966 julkaisemaan musiikkia, jota muut yhtiöt eivät julkaisseet.

Säveltäjä Kaj Chydeniuksen mukaan Love tallensi sen, miten ”tällä ajalla karjuttiin tai kuiskattiin”.

Love Recordsista tuli 1970-luvulla kotimaisen rockin, jazzin, teatterimusiikin, poliittisten laulujen, etnisen ja lastenmusiikin johtava merkki. Toiminta-aikanaan yhtiö julkaisi miltei 400 albumia ja yli kolme sataa singleä.

Loven keskeinen rocktuottaja oli Måsse Groundstroem, jota Iltatähti haastatteli Finnvoxin studiolla vuonna 1973 äänittäjä Harry Bergmanin kanssa (leike 2).

Perustajiin kuuluneen Otto Donnerin mukaan yhtiön artistikunnan kasvu toi mukanaan myös kontrolloimatonta tuotantoa ja epäonnistuneita satsauksia. Loven levyt myivät hyvin, mutta tulot sijoitettiin uuteen tuotantoon ja oman studion rakennuskuluihin.

Taloudelliset ongelmat alkoivat näkyä lamavuonna 1977. Vuosien 1977-78 taitteessa Love irtisanoi suurimman osan työntekijöistään ja solmi EMI-yhtiön kanssa jakelu- ja lisenssisopimuksen.

Se ei kuitenkaan pelastanut tilannetta, ja velkojen tähden Love haettiin kesäkuussa 1979 konkurssiin.

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto