Hyppää pääsisältöön

Luonnonsuojelijat saapuvat Koijärvelle

Luonnonsuojelijat saapuivat Koijärvelle noin viikko laskuojan aukaisemisen jälkeen. Mukana olivat mm. tulevat kansanedustajat Ville Komsi ja Osmo Soininvaara.

Vesioikeus oli antanut maanomistajille vuonna 1975 luvan aukaista järven laskujoki. Tavoitteena oli, etteivät kevään sulamisvedet tulvi pelloille. 14.4.1979 joukko nuoria, lähinnä pääkaupunkilaisia, päätti puuttua asiaan.

Suojelijoiden tarkoituksena oli tukkia pääsiäisenä avattu laskuoja. Koijärven pinta oli laskenut viikon aikana parisenkymmentä senttiä.

Valtioneuvosto oli antanut laskuojan aukaisemiselle siunauksen, ja asiasta oli myös kaikkien oikeusasteiden päätös.

Valtioneuvosto oli linjannut, että järveä kuivataan osin mutta samalla oli määrä tarkkailla alueen lintukannan kehittymistä.

Tuleva vihreiden kansanedustaja Ville Komsi arvioi TV-uutisille, että valtioneuvoston lupaus tarkkailla alueen lintukantaa oli ympäripyöreä. Komsin mukaan linjauksessa ei otettu huomioon ympäristöjärjestöjen mielipidettä.

Luonnonsuojelijat päättivät alkaa ulkoparlamentaarisiin toimiin järven pelastamiseksi. Kansanedustajista mukana oli Liberaalisen kansanpuolueen edustajat Anneli Kivitie ja Terhi Nieminen.

Teksti: Paavo Rytsä

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto