Hyppää pääsisältöön

Luonnonsuojelijat saapuvat Koijärvelle – ympäristöaktivistit kahleissa lintujärven puolesta keväällä 1979

Joukko nuoria kerääntyi forssalaisen lintujärven patotyömaalle keväällä 1979 ja esti alkamassa olleet kaivuutyöt. Luonnonsuojelijat saapuivat Koijärvelle noin viikko laskuojan aukaisemisen jälkeen. Mukana olivat mm. tulevat kansanedustajat Ville Komsi ja Osmo Soininvaara.

Vesioikeus oli antanut maanomistajille vuonna 1975 luvan aukaista järven laskujoki. Tavoitteena oli, etteivät kevään sulamisvedet tulvi pelloille. Huhtikuussa 1979 joukko nuoria, lähinnä pääkaupunkilaisia, päätti puuttua asiaan.

Suojelijoiden tarkoituksena oli tukkia pääsiäisenä avattu laskuoja. Koijärven pinta oli laskenut viikon aikana parisenkymmentä senttiä.

Valtioneuvosto oli antanut laskuojan aukaisemiselle siunauksen, ja asiasta oli myös kaikkien oikeusasteiden päätös.

Valtioneuvosto oli linjannut, että järveä kuivataan osin mutta samalla oli määrä tarkkailla alueen lintukannan kehittymistä.

Tuleva vihreiden kansanedustaja Ville Komsi arvioi TV-uutisille, että valtioneuvoston lupaus tarkkailla alueen lintukantaa oli ympäripyöreä. Komsin mukaan linjauksessa ei otettu huomioon ympäristöjärjestöjen mielipidettä.

Luonnonsuojelijat päättivät alkaa ulkoparlamentaarisiin toimiin järven pelastamiseksi. Kansanedustajista mukana oli Liberaalisen kansanpuolueen edustajat Anneli Kivitie ja Terhi Nieminen.

Keskustele