Hyppää pääsisältöön

Luonnonsuojelijat saapuvat Koijärvelle – ympäristöaktivistit kahleissa lintujärven puolesta keväällä 1979

Joukko nuoria kerääntyi forssalaisen lintujärven patotyömaalle keväällä 1979 ja esti alkamassa olleet kaivuutyöt. Luonnonsuojelijat saapuivat Koijärvelle noin viikko laskuojan aukaisemisen jälkeen. Mukana olivat mm. tulevat kansanedustajat Ville Komsi ja Osmo Soininvaara.

Vesioikeus oli antanut maanomistajille vuonna 1975 luvan aukaista järven laskujoki. Tavoitteena oli, etteivät kevään sulamisvedet tulvi pelloille. Huhtikuussa 1979 joukko nuoria, lähinnä pääkaupunkilaisia, päätti puuttua asiaan.

Suojelijoiden tarkoituksena oli tukkia pääsiäisenä avattu laskuoja. Koijärven pinta oli laskenut viikon aikana parisenkymmentä senttiä.

Valtioneuvosto oli antanut laskuojan aukaisemiselle siunauksen, ja asiasta oli myös kaikkien oikeusasteiden päätös.

Valtioneuvosto oli linjannut, että järveä kuivataan osin mutta samalla oli määrä tarkkailla alueen lintukannan kehittymistä.

Tuleva vihreiden kansanedustaja Ville Komsi arvioi TV-uutisille, että valtioneuvoston lupaus tarkkailla alueen lintukantaa oli ympäripyöreä. Komsin mukaan linjauksessa ei otettu huomioon ympäristöjärjestöjen mielipidettä.

Luonnonsuojelijat päättivät alkaa ulkoparlamentaarisiin toimiin järven pelastamiseksi. Kansanedustajista mukana oli Liberaalisen kansanpuolueen edustajat Anneli Kivitie ja Terhi Nieminen.

Keskustele
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto