Hyppää pääsisältöön

Lusikantaivuttaja Uri Geller puheenaiheena

Israelilainen ihmemies hämmästytti Suomea vuonna 1974 vääntämällä lusikoita kuin pehmeää makaronia. Tapaus antoi aiheen pohtia muutakin yliluonnollista.

1970-luvun energiakriisin aikaan maailmalla herätti huomiota israelilainen Uri Geller (s. 1946), joka luki ajatuksia, käynnisti pysähtyneitä kelloja hengen voimalla ja taivutti metalliesineitä kosmisen energian avulla.

Gellerin repertuaari oli kuitenkin periaatteessa tuttua jo noitaoikeudenkäyntien ajoilta, joita Veikko Neuvosen kokoamassa ohjelmassa kuvailee dosentti Antero Heikkinen.

Tavallisten suomalaisten yliluonnollisista kokemuksista kertoo dosentti Leea Virtanen. Taikurien ammattikunnan näkökulmasta ”gellerismiä” tarkastelevat taiteilijat Jukka Santanen ja Viljo Korpela, ja tieteen mielipidettä edustaa diplomi-insinööri Pertti Jotuni.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit