Hyppää pääsisältöön

Lyndon Johnson luopuu presidenttiehdokkuudesta

Ensireaktioita presidentin vetäytymisilmoituksen johdosta.

Presidentinvaaleja edeltävä kuohunta oli Johnsonin ilmoituksen aikaan vielä edessä.

Huhtikuun alussa musta kansalaisoikeusjohtaja Martin Luther King salamurhattiin Memphisissä. Vain kahden kuukauden päästä presidentti Johnsonin sotapolitiikkaa arvostellut liberaali senaattori Robert Kennedy ammuttiin Los Angelesissa.

Chicagossa elokuussa pidetyssä kokouksessa demokraattinen puolue asetti väkivaltaisuuksiin huipentuneiden mielenosoitusten säestyksellä ehdokkaakseen Johnsonin politiikkaa kannattavan Hubert Humphreyn.

Humphreyä vastassa tulisi olemaan republikaanien Richard Nixonin ohella äärioikeistolainen kuvernööri George Wallace, joka pyrki Valkoiseen taloon riippumattomana ehdokkaana.