Hyppää pääsisältöön

M. A. Numminen kohtaa Eemelin

Jyväskylän Kesän 1966 skandaalilaulaja on Eemelin puhutettavana. "Laulaja Numminen, mikä sai teidät... laulamaan", haastattelija tiedustelee vilpittömästi.

”Jyväskyläläinen kulttuuri on nojannut vieraileviin taiteilijoihin”, toteaa viihdetaiteilija Eemeli Suomen Ateenassa.

Mauri Antero Numminen (s. 1940) sai vuonna 1966 aikaan skandaalin esittämällä sukupuolioppaiden teksteihin sävellettyjä lauluja Jyväskylän Kesässä.

Eemeli eli Esko Toivonen (1920-1987) itse tunnettiin ”Suomen Buster Keatonina”. Hän teki huumoria yhtä vakavalla naamalla kuin M. A. Numminenkin.

Ensilevyllään Numminen tulkitsi erikoislaatuisella äänellään tangon Hevoset ja minä, kaksi sosiologista tekstiä sekä yhden filosofisen lauluteoksen.

Nummisen kertoman mukaan yhtyeen jäsenet olivat keskustelleet erään filosofin tuotannosta, huomanneet ns. folkmusiikin puuttuvan orkesterin ohjelmistosta ja päättäneet yhdistää nämä kaksi alaa.

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto