Hyppää pääsisältöön

Maamme vanhimmat matkaoppaat

Martti Silvennoinen kertoo 1800-luvun matkailureiteistä ja matkaoppaista. Ohjelmassa muistellaan aikoja, jolloin turisteja palvelivat kestikievarit ja reitille sattuneet mökit.

Tietolaatikko

Kestikievareita ja majataloja syntyi Suomeen jo 1200-luvulla. Suomen Matkailijayhdistyksen perustamisvuotta 1887 pidetään ajankohtajana, jolloin varsinainen työ kotimaan matkailun edistämiseksi pantiin alulle.
Järjestelmällisen matkailutyön aloittaminen osuu samalle vuosikymmenelle kuin monien muiden laajojen liikkeiden perustaminen: 1880-luvuilla perustettiin mm. Suomen ensimmäinen nuorisoseura ja työväenyhdistys. Suurten kansallisten herättäjien vaikutus näkyi niiden tahojen ajatusmaailmassa, jotka ensimmäisinä matkailuasiaa alkoivat edistää.

1848 julkaistiin ensimmäinen Suomea esitellyt matkaopas, joka kertoi nähtävyyksistä piirroksin ja ruotsinkielisin tekstein.

Vuonna 1887 perustettiin Suomen Matkailijayhdistys ja julkaistiin suomenkielinen
teos Matkailuohjeita Suomessa. Yhdistyksen tehtävänä oli "maan omissa asukkaissa ja ulkomaalaisissa herättää mieltymystä matkustuksiin tässä maassa ja tehdä ne helpoiksi laajentaakseen siten sen luonnon ja kansan tuntemusta".

Ohjelmasaa kuullaan myös, millainen oli 1880-luvun turistireitti, tutustutaan kestikievarin piikaan ja tavataan Pielisen seudun ensimmäinen turistiautonkuljettaja, joka hoiti tointaan "jalalla vaihettavalla avo-voortilla".

Teksti: Jukka Lindfors