Hyppää pääsisältöön

Maaottelumarssilla vuonna 1941 nähtiin koko kansa

Kevään 1941 maaottelumarssilla Ruotsia vastaan nähtiin koko kansa. Näyttelijä Tauno Palo, presidentti Risto Ryti, pääministeri Jukka Rangell ja monet muut tuon ajan kuuluisuudet näyttivät kansalle esimerkkiä.

Presidentti Risto Ryti, joka olemukseltaan ei ollut kovinkaan urheilullinen, hoiti kansallisvelvollisuutensa huopahattuun ja mustaan pukuun sonnustautuneena.

Kansanedustaja Väinö Tanner marssi osuutensa paksuja sikareita tuprutellen. Suosikkiorkesteri Dallapé vauhditti omaa menoaan viihdesävelmiä soitellen.

Maaottelumarssin säännöt olivat selkeät. Naisten ja lasten piti kävellä 10 kilometriä ja miesten 15 kilometriä tietyssä ajassa.

Suoritusten määrä suhteutettiin väkilukuun. Yhden suomalaisen maaottelumarssi vastasi kahden ruotsalaisen suoritusta.

Ottelu käytiin 4.-25. toukokuuta 1941. Suomessa innostus oli niin suurta, että innokkaimmat lähtivät ensimmäisenä marssipäivänä liikkeelle jo aamuyöstä.

Voittolukemat olivat 1 507 111 suomalaista ja 943 952 ruotsalaista marssijaa. Reilu voitto Ruotsista lämmitti talvisodan jälkeisessä ahdingossa suomalaisten kansallistunnetta - ja sitä varten marssi järjestettiinkin suomalaisten aloitteesta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto