Hyppää pääsisältöön

Mäki vastaan Moore oli Pohjoismaiden ensimmäinen MM-nyrkkeilyottelu

Olli Mäen ja Davey Mooren kohtaaminen 1962 oli Pohjoismaiden ensimmäinen MM-nyrkkeilyottelu. "Musta nukuttaja" pudotti suomalaisen kanveesiin 2. erässä. Elokuinen kohtaaminen oli suuri mediatapahtuma, josta kuvattiin 50-minuuttinen elokuva.

Olli Mäen ammattilaismenestyksen innoittama promoottori Elis Ask ryhtyi puuhaamaan suojatilleen peräti MM-ottelua vuonna 1962.

Höyhensarjan maailmanmestari Davey Moore oli suomalaiselle kuitenkin liian kova pala.

”Musta nukuttaja” saa harhautuksella Mäen pudottamaan suojauksensa ja pudottaa hänet ohimoon osuneella iskulla lattiaan. Mäen käytyä kanveesissa kaikkiaan kolme kertaa erotuomari keskeyttää ottelun ja julistaa Mooren voittaneen tyrmäyksellä.

Ennen pääottelua Risto Luukkonen kellisti kärpässarjan Englannin mestarin Jackie Brownin 4. erässä. Välisarjassa Mauri Backman kukisti Brittiläisen imperiumin parhaisiin kuuluneen Boswell St. Louisin. Pekka Kokkonen puolestaan hävisi amerikkalaiselle Eddie Cottonille.

Olli Mäki harjoittelee (1960).
Olli Mäki harjoittelee (1960). Olli Mäki harjoittelee (1960). Kuva: yle/kalle kultala Olli Mäki,Yle Elävä arkisto

Tietolaatikko

Olli Mäki on Suomen nyrkkeilyhistorian lahjakkaimpia urheilijoita

Hän piti ammattilaisten Euroopan mestaruutta hallussaan vuosina 1964-65

Mäki voitti 50 ottelustaan 28 ja nousi maaailmanlistalla 5. haastajaksi

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto