Hyppää pääsisältöön

Mannerheimin kiitospuhe syntymäpäivillä 1942

Marsalkka Mannerheim pitää puhetta syntymäpäivävastaanotollaan, istumassa mm. Adolf Hitler ja Risto Ryti (1942).
Marsalkka Mannerheim pitää puhetta syntymäpäivävastaanotollaan, istumassa mm. Adolf Hitler ja Risto Ryti (1942). Kuva: SA-kuva. Marsalkka Mannerheim pitää puhetta syntymäpäivävastaanotollaan, istumassa mm. Adolf Hitler ja Risto Ryti (1942). Kuva: SA-kuva Carl Gustaf Mannerheim,Adolf Hitler,Yle Elävä arkisto

Marsalkka Mannerheimin 75-vuotispäivää vietettiin Immolaan pysäköidyssä salonkivaunussa kesäkuussa 1942.

Läsnä olivat mm. presidentti Risto Ryti, eduskunnan puhemies Väinö Hakkila, SAK:n puheenjohtaja Eero A. Wuori, kenraalit Paavo Talvela ja Erik Heinrichs sekä Saksan valtakunnankansleri Adolf Hitler.

Juhlavastaanotolta säilyneessä taltioinnissa Mannerheim luo kiitosten jälkeen katsauksen elämäntyöhönsä Suomen sisällissodasta alkaen. Adolf Hitlerin läsnäolon vuoksi osan puheesta Mannerheim pitää saksaksi.

Itsenäisyyden aikana hän oli saanut tehdä tosissaan töitä vakuuttaakseen satavuotiseen rauhaan tottuneet suomalaiset sotavarustelun välttämättömyydestä. Vasta talvisota sai valtakunnan päättäjät näkemään asian marsalkan tavoin.

Kun Suomi lähti kesäsotaan ja päätyi pitkään jatkosotaan – tältä kriisiaika 1941–1944 näytti ja tuntui

Keskustele