Hyppää pääsisältöön

Mäntsälän kapinan jälkeen olot rauhoittuvat

Presidentti Svinhufvud teki sen, mitä häneltä pyydettiin ja Suomen sisäpoliittinen tilanne rauhoittui. Hallituksetkin alkoivat istua pidempiä kausia.

Svinhufvudin varauksellinen suhtautuminen vasemmistoon näkyi vuoden 1936 eduskuntavaaleissa.

Presidentti lupasi ottaa vaaleissa hyvin menestyneet sosiaalidemokraatit mukaan hallitukseen, mutta perui tämän. Perusteena oli mm. SDP:n liian marxilainen linja.

Ulkopolitiikassa Svinhufvud lähti noudattamaan Paasikiven ja Mannerheimin ajamaa pohjoismaista linjaa.

Svinhufvudin aikana ei Suomesta eikä Suomeen tehty yhtään virallista valtiovierailua, ja ulkopolitiikka oli pitkälti ulkoministerien Aarno Yrjö-Koskisen ja Antti Hackzellin harteilla.

Tosin presidenttikin teki epävirallisia vierailuja ainakin Ruotsiin ja Viroon.

Teksti: Paavo Rytsä

Tietolaatikko

Hallitukset Svinhufvudin kaudella: maalaisliiton J.E. Sunilan enemmistöhallitus 1931-1932, edistyspuolueen T.M. Kivimäen vähemmistöhallitus 1932-1936, maalaisliiton Kyösti Kallion vähemmistöhallitus 1936-1937.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto