Hyppää pääsisältöön

Marilynin elämä oli tarina menestyksestä ja onnettomuudesta

Marilyn Monroe oli käsite, joka on ruumiillistanut koko elokuvateollisuutta ja –taidetta. Peter von Bagh erittelee hänen hahmonsa ristiriitaisuuksia.

Tietolaatikko

Marilyn Monroe (1926–62) on yksi kaikkien aikojen muistetuimpia elokuvanäyttelijöitä. Hänen tähtihetkiinsä kuuluivat mm. ”Herrat pitävät vaaleaveriköistä”, ”Kesäleski”, ”Piukat paikat”, ”Bussipysäkki” ja ”Sopeutumattomat”.
Ohjelmasta on poistettu musiikki-, elokuva- ja lukunäytteet.

Marilynin yksityiselämää on pengottu julkisuudessa harvinaisen perusteellisesti, ja silti hän on jäänyt tuntemattomaksi.

Hän oli tähti ja elokuvateollisuuden uhri, kauppatavara, joka kuitenkin piti kiinni minuudestaan.

Marilyn oli elämää suurempi mutta silti tavallinen tyttö - enemmän kuin normaalit ihmiset, mutta samalla ”jotain, mikä ei ole mitään”.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto