Hyppää pääsisältöön

Marja-Liisa ja Harri - Suomen hiihtovaltiaat

Millainen on hiihdon unelmapari kotonaan, minkälainen on heidän arkensa ja kuinka he ovat kestäneet vuosikausien julkisuuden, kysytään tässä ohjelmassa.

Tietolaatikko

Marja-Liisa Kirvesniemi voitti Sarajevon olympialaisissa 1984 peräti kolme henkilökohtaista kultaa sekä pronssia viestissä. Calgaryn ja Lillehammerin olympialaisista hän keräsi yhteensä kolme pronssimitalia. M-L Kirvesniemellä on lisäksi tilillään kolme maailmanmestaruutta (Lahti 1978: viesti, Lahti 1989: 10 km ja viesti) sekä viisi MM-hopeaa. Hänet nimettiin Urheilun Hall of Fameen Suomen Urheilugaalassa 10.1.2011.

Harri Kirvesniemi on saavuttanut olympia- tai MM-kisoissa yhden henkilökohtaisen kultamitalin (15 km Lahdessa 1989) ja kolme pronssia sekä yhteensä kymmenen viestihopeaa tai -pronssia. Harri Kirvesniemen hiihtomainetta mustasi dopingkäry Lahden MM-kisoissa 2001.

Marja-Liisa Kirvesniemen (os. Hämäläinen, s. 1955) eniten arvostamia voittoja olivat Sarajevon olympialaisten ensimmäinen kulta sekä maailmanmestaruus Lahdessa vuonna 1989. Lahden MM-kisat ovat myös hänen miehensä mieluisin muisto.

Harri Kirvesniemen (s. 1958) suurin pettymys olivat Oslon MM-kisat 1982, jolloin vatsatauti vei toiveet 30 km:n voitosta. Marja-Liisa Kirvesniemelle taas katkerin paikka olivat Albertvillen vuoden 1992 olympialaiset, joissa hammastulehdus sotki kisat.

Imitaattori Jukka Puotilan Marja-Liisa -hahmosta tuli suosittu, mutta Kirvesniemet itse eivät olleet kunnianosoituksesta erityisen otettuja.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto