Hyppää pääsisältöön

Markku Into uhoaa rockista

"Popmusiikilla voi toteuttaa itseään, myös poliittisesti", sanoo Turun hurja U-mies, joka vaikutti myös taiteilijaryhmä Suomen Talvisota 1939-40:ssä.

Markku Into (1945–2018) loi maineensa villinä undergroundrunoilijana 1960-luvulla. Beat-kirjallisuuden henkeä uhkuva esikoisteos Tuonela Rock ilmestyi vuonna 1971.

Omien teostensa lomassa Into on kääntänyt beat-kirjallisuuden keskeisiä lyyrikoita, kuten Allen Ginsbergiä, Lawrence Ferlinghettiä ja Gregory Corsoa.

Rock ja blues ovat aina olleet tärkeällä sijalla Innon maailmankatsannossa ja runoissa. Vieraantumista käsittelevässä ohjelmassa 1972 hän pohtii rockin mahdollisuuksia poliittisen sanoman välittämisessä.

Syksyllä 1997 Axa Sorjanen haastatteli Markku Intoa suomirockin varhaisvuosiin paneutuneeseen Olet paha -sarjaan. Into oli keskeinen hahmo 1960-luvulla Turun U-liikkeessä, jossa olivat mukana myös M. A. Numminen, Jarkko Laine ja Harro Koskinen. Ryhmän käsialaa on mm. Suomen Talvisota 1939-40-yhtyeen levy Underground Rock. Alkuperäinen leikkaamaton Olet paha -sarjaa varten tehty haastattelu on nähtävissä ohessa kokonaisena.