Hyppää pääsisältöön

Markku Into uhoaa rockista

"Popmusiikilla voi toteuttaa itseään, myös poliittisesti", sanoo Turun hurja U-mies, joka vaikutti myös taiteilijaryhmä Suomen Talvisota 1939-40:ssä.

Markku Into (1945–2018) loi maineensa villinä undergroundrunoilijana 1960-luvulla. Beat-kirjallisuuden henkeä uhkuva esikoisteos Tuonela Rock ilmestyi vuonna 1971.

Omien teostensa lomassa Into on kääntänyt beat-kirjallisuuden keskeisiä lyyrikoita, kuten Allen Ginsbergiä, Lawrence Ferlinghettiä ja Gregory Corsoa.

Rock ja blues ovat aina olleet tärkeällä sijalla Innon maailmankatsannossa ja runoissa. Vieraantumista käsittelevässä ohjelmassa 1972 hän pohtii rockin mahdollisuuksia poliittisen sanoman välittämisessä.

Syksyllä 1997 Axa Sorjanen haastatteli Markku Intoa suomirockin varhaisvuosiin paneutuneeseen Olet paha -sarjaan. Into oli keskeinen hahmo 1960-luvulla Turun U-liikkeessä, jossa olivat mukana myös M. A. Numminen, Jarkko Laine ja Harro Koskinen. Ryhmän käsialaa on mm. Suomen Talvisota 1939-40-yhtyeen levy Underground Rock. Alkuperäinen leikkaamaton Olet paha -sarjaa varten tehty haastattelu on nähtävissä ohessa kokonaisena.

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto