Hyppää pääsisältöön

Markku Into uhoaa rockista

"Popmusiikilla voi toteuttaa itseään, myös poliittisesti", sanoo Turun hurja U-mies, joka vaikutti myös taiteilijaryhmä Suomen Talvisota 1939-40:ssä.

Markku Into (1945–2018) loi maineensa villinä undergroundrunoilijana 1960-luvulla. Beat-kirjallisuuden henkeä uhkuva esikoisteos Tuonela Rock ilmestyi vuonna 1971.

Omien teostensa lomassa Into on kääntänyt beat-kirjallisuuden keskeisiä lyyrikoita, kuten Allen Ginsbergiä, Lawrence Ferlinghettiä ja Gregory Corsoa.

Rock ja blues ovat aina olleet tärkeällä sijalla Innon maailmankatsannossa ja runoissa. Vieraantumista käsittelevässä ohjelmassa 1972 hän pohtii rockin mahdollisuuksia poliittisen sanoman välittämisessä.

Syksyllä 1997 Axa Sorjanen haastatteli Markku Intoa suomirockin varhaisvuosiin paneutuneeseen Olet paha -sarjaan. Into oli keskeinen hahmo 1960-luvulla Turun U-liikkeessä, jossa olivat mukana myös M. A. Numminen, Jarkko Laine ja Harro Koskinen. Ryhmän käsialaa on mm. Suomen Talvisota 1939-40-yhtyeen levy Underground Rock. Alkuperäinen leikkaamaton Olet paha -sarjaa varten tehty haastattelu on nähtävissä ohessa kokonaisena.

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto