Hyppää pääsisältöön

Markus-setä rajaseudun lasten asialla

Niilo Tarvajärven vetämä Palapeli -ohjelma oli lähtenyt auttamaan rajaseudun lapsia.

Suuren kansalaiskeräyksen avulla joukko rajaseudun lapsia oli tuotu Helsinkiin. Helsingin Messuhallissa lapsille järjestettiin juhlat, joissa vieraili Markus-setä.

Markus-sedän eläkkeelle läksiäisjuhlasta oli kulunut neljä vuotta. Hän kertoo ajan menneen vilahtamalla. Markus-setä on liikuttunut siitä, että hänet on pyydetty lastenjuhlaan vierailemaan.

Messuhallin juhlassa Markus-sedän tehtävä oli haastatella kahta Helsingissä vierailulla olevaa rajaseudun lasta, Elviä ja Perttiä.

Elviä Helsingissä on ihmetyttänyt liikenne ja Perttiä Helsingin valaistus. Pertin kotona ei ole sähkölamppua. Puhelinkin on seitsemän kilometrin päässä.

Teksti: Seija Aunila

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto