Hyppää pääsisältöön

Marrakechin markkinoilla

Vuonna 1955 toimittaja Ville Zilliacus kohtasi Marrakechin markkinoilla sadunkertojia, käärmeenlumoojia, kauppiaita ja kerjäläisiä.

Tietolaatikko

Vuonna 1953 ranskalaiset ajoivat itsenäisyyttä kannattaneen sulttaani Muhammad V:n maanpakoon El Glaouin myötävaikutuksella. Vastarinta ranskalaisia vastaan kasvoi, ja sulttaani palasi valtaan marraskuussa 1955. Seuraavana vuonna Marokko itsenäistyi, ja ”Musta Pantteri” menetti asemansa.

Hän sai myös kutsun Marrakechin paššan, berberiheimojen valtiaan ja maan eteläosien hallitsijan loisteliaaseen palatsiin.

Marokossa Atlas-vuoriston juurella sijaitseva Marrakech on perustettu 1000-luvulla ja toimi aikanaan maurien valtakunnan pääkaupunkina.

Ranskalaisten tukema pašša Hadj Thami El Glaoui eli ”Musta Pantteri” (1875-1956) tunnettiin suurellisista juhlistaan ja säälimättömyydestä vihollisiaan kohtaan.

Zilliacus totesi matkaraportissaan: ”Hänen kätensä on kova, jos niikseen tulee, ja siihen mahtuu runsaasti rahaa.”

Teksti: Jukka Lindfors

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto